Doina Cornea este unul dintre cei mai cunoscuti disidenti romani, alaturi de Paul Goma, Mircea Dinescu, Radu Filipescu sau Dorin Tudoran. A fost interogata, inchisa si arestata la domiciliu pana in 1989, dupa ce a difuzat zeci de proteste anticomu
Doina Cornea este unul dintre cei mai cunoscuti disidenti romani, alaturi de Paul Goma, Mircea Dinescu, Radu Filipescu sau Dorin Tudoran. A fost interogata, inchisa si arestata la domiciliu pana in 1989, dupa ce a difuzat zeci de proteste anticomuniste la Europa Libera si peste o suta de manifeste de solidaritate cu Miscarea de la Brasov. Intr-un interviu acordat agentiei Rompres, Doina Cornea vorbeste despre inceputurile ei de disident, in stransa legatura cu "miscarea Goma" si despre momentul 22 decembrie 1989 si colaborarea ei cu Ion Iliescu si CFSN. Doina Cornea vorbeste, de asemenea, despre convorbirile dintre Ion Iliescu si Mihail Gorbaciov, Silviu Brucan si liderul de la Kremlin. Cornea dezvaluie ce anume ar fi spus Udrea, unul dintre cei mai cunoscuti turnatori, in rapoartele inaintate Securitatii si a determinat-o sa iasa in public pentru a impiedica accesul acestuia, in 2005, la conducerea Uniunii Scriitorilor.
"Nu mai vroiam sa traiesc ca un vierme"
Pentru inceput am dori sa ne povestiti despre cum ati ajuns disidenta?
In 1982, toate tarile din jurul nostru se miscau, numai noi nu. Traiam cu o mare rusine in suflet, nu mai vroiam sa traiesc ca un vierme. Primul moment al disidentei mele a fost "miscarea Goma". Eu nu am semnat atunci protestul sau pentru ca nu aveam adresa sa, dar o studenta a mea mi-a adus singura carte a lui Paul Goma aparuta in Romania - "Camera de alaturi". Am gasit un text extraordinar. Atunci am hotarat sa traducem la ora acest text. Am facut o mica introducere, aratand cine este Goma, spunandu-le studentilor mei ca am propus acest text spre traducere in semn de protest pentru ceea ce se face cu acest scriitor. Din pacate, relatiile mele cu Paul Goma s-au intrerupt. Totusi, pentru mine Goma ramane Goma, iar fara el eu n-as fi fost disidenta. Pentru mine a fost un exemplu. Dl Goma probabil ca se simte foarte frustrat pentru ca nu i s-a acordat cinstea cuvenita si atunci a devenit foarte dur cu intelectualii din Romania.
Cei care au pus mana pe putere aveau nevoie de o "firma"
Sa vorbim putin despre Revolutia din 1989. Cum ati ajuns pe lista celor 11, strigata din balconul fostului Comitet Central al PCR in 22 decembrie?
Cei care au pus mana pe putere aveau nevoie de o "firma". Pe acea lista erau trecuti si semnatarii "scrisorii celor sase" pe care dl Iliescu de altfel nici nu figura. El fusese "pedepsit" sa fie secretar de partid la Iasi si Timisoara, dar asta nu era chiar o pedeapsa. Pe lista mai figurau Mircea Dinescu, Ana Blandiana, ma rog, toti cei care s-au opus atunci. Noi nu ne-am dat seama atunci. Mie mi-a fost totusi putin suspect faptul ca nimeni nu m-a intrebat daca vreau sa fiu pe lista. Nu stiam exact ce este FSN-ul. Oricum am fost prima care am iesit de acolo, pe 23 ianuarie 1990, cand FSN a decis sa devina partid politic. Pentru mine e clar ca a fost un complot. Eu nu condamn faptul ca au vrut sa-l rastoarne pe Ceausescu, ci metodele pe care le-au folosit dupa 22 decembrie pentru a acapara puterea, facand victime de peste 1.000 de oameni. Asta este de neiertat. Dupa cum tot de neiertat mi se pare ca acest complot a fost dirijat de Gorbaciov. Gorbaciov - jos palaria, a facut foarte multe pentru eliberarea Europei de Est - dar noi nu mai voiam comunism cu fata umana, dupa ce toate tarile - Ungaria, Cehia, Polonia - si-au schimbat cel de-al doilea esalon de comunisti si-au pus in fruntea statului oameni care s-au opus comunismului.
"Iliescu era foarte mandru ca-l cheama Gorbaciov la telefon sa vada cum merge Revolutia"
Cum ati colaborat cu Ion Iliescu in perioada scurta de o luna in care ati fost in CFSN?
Treptat, m-am "trezit". Am fost de trei ori la Bucuresti, la intrunirile Consiliului si, de fiecare data, Iliescu era chemat la telefon de Gorbaciov. Iar Iliescu era foarte mandru ca-l cheama Gorbaciov la telefon sa vada cum merge Revolutia. In plus, am observat ca se copia exact programul "comunismului cu fata umana" - fara intreprinderi particulare, fara restituirea bunurilor, fara separarea puterilor, fara pluralism politic.
"M-au manipulat cu teroristii"
V-ati simtit vreun moment manipulata?
M-am simtit foarte manipulata. In 26 decembrie, m-au manipulat cu teroristii, spunandu-mi ca acestia vor pune mana pe putere daca nu opresc manifestatiile de strada. De la televiziune a venit dl Ionescu sa ma roage din partea FSN-ului sa fac un apel sa opresc manifestatiile din Piata Palatului. Le-am spus atunci ca acest guvern de tranzitie trebuie sa-si respecte programul anuntat in seara de 22 decembrie. Dar, principalele puncte din acest program referitoare la pluralism politic sau separarea puterilor in stat fusesera scoase in 23 decembrie. Programul fusese "prescurtat" la modul viclean. Eu am facut totusi acel apel gandindu-ma ca, daca un singur tanar va fi ucis, il voi purta pe constiinta. Am facut apelul spunand insa ca, daca nu se vor tine de programul enuntat in 22 decembrie, voi fi prima care voi intra in opozitie, ceea ce s-a si intamplat.
22 Decembrie 1989 - Revolutie sau complot?
Eu nu stiu de ce noi romanii nu vrem sa ne mai aducem aminte. Intr-un interviu dat de dl Brucan prin 1993 dlui Emil Hurezeanu, cel dintai recunostea ca a fost la Moscova si ca a vorbit cu Gorbaciov ca sa-i ceara sprijin. Pentru ce sprijin? In interviu nu se spune, dar ne putem gandi despre ce sprijin era vorba. In interviu, Brucan a mai afirmat ca Gorbaciov i-ar fi spus ca nu se amesteca in treburile interne ale altor state si a pus o singura conditie - sa se mentina sistemul comunist. Si dovezi am avut ulterior ca se incerca sa se mentina sistemul. Dl Iliescu a vorbit de mentinerea Pactului de la Varsovia, fiind singurul sef de stat care dorea sa mearga mai departe acest Pact, si s-a pronuntat pentru refacerea CAER-ului. Dupa aceea - semnarea unui tratat cu URSS, al carui continut era necunoscut pentru noi. Eu, personal, ii sunt recunoscatoare dlui Brucan pentru acest interviu. Dl gen Militaru, care era in legatura cu KGB, a declarat si el ca erau doua tabere - militarii, care in 1982, doreau sa faca o actiune impotriva lui Ceausescu, care a esuat si civilii. Care civili? Putem banui care civili. Cele doua grupuri aveau tactici diferite. Militarii doreau o tactica pasnica iar civilii, citez, asa s-a exprimat dl Militaru atunci - "tactica lui pac, pac, pac". Acestea nu sunt practic dovezi in fata Justitiei, dar sunt argumente.
Care mai sunt relatiile dvs cu alti disidenti?
S-au intrerupt. Intr-un timp, ma felicitau, dupa care nu au mai facut-o. In ceea ce ma priveste, eu nu felicit pe nimeni pentru ca ar trebui sa felicit sute de oameni.
Basescu sa ia atitudine
Ce mai stiti de fostii securisti care s-au ,,ocupat" de dvs?
Nu mai stiu nimic. In primul rand, nici nu-i stiu pe toti. Dar nici nu ma intereseaza. Dar apropo de asta. Fac un apel presedintelui tarii, dl Basescu, sa-si ia inima in dinti si sa ia atitudine fata de Securitate. Aceasta Securitate, prin duritatea ei, inca din anii 50, a provocat un genocid in toate paturile sociale ale acestei tari. Ca sef al Statului care n-a participat la structurile Securitatii, ar trebui sa denunte ceea ce a produs comunismul si reprezentantii sai. I-am scris, i-am sugerat iar acum fac acest apel public.
Ce va spune numele de Udrea?
Nimic semnificativ.
Miselia lui Uricaru
In ce imprejurari l-ati cunoscut pe Eugen Uricaru?
L-am cunoscut la jumatatea anilor 90 la o manifestare culturala - "Zilele Europei", unde dl "Udrea" era si el primprejur. Inainte de 90, stiam ca-i scriitor. Aveam si o carte scrisa de el, pe care n-am reusit s-o citesc pentru ca mi s-a parut ilizibila. Dar nu asta e problema. Cu trei ani in urma, am facut o cerere la CNSAS ca sa aflu cine au fost turnatorii mei. Am intrebat si eu cine sunt acesti informatori? Mi s-a raspuns ca pe masura ce vor fi identificati, ma vor anunta. Primul pe care mi l-au dat a fost acest "Udrea". Am mai identificat si eu vreo doi-trei care erau foarte apropiati familiei mele, era practic imposibil sa nu-i identific. Pe acesti apropiati eu i-am iertat. Nu mai joaca practic nici un rol in societate, sunt batrani, bolnavi, pensionari. Cu "Udrea" insa e altceva. Fiind seful unei institutii atat de importante, ar fi fost un gest antisocial sa tainuiesc acest nume. Totusi, i-am scris dlui "Udrea" o scrisoare privata in care i-am spus sa nu mai candideze, reproducandu-i raspunsul celor de la CNSAS. I-am trimis aceasta scrisoare cu 3-4 saptamani inaintea alegerilor de la Uniune. Vreau sa va mai spun ceva. Pe mine nici macar nu m-a turnat. A spus o miselie, ca as fi trait cu fiul unei colege.
"Viitoarea generatie este amenintata"
Mai scrieti? Ce-ati mai scris in ultima vreme?
Doina Cornea: Scriu articole, dar, cateodata am impresia ca scriu degeaba. Scriu destul de greu, un articol imi ia cam trei-patru zile. Cred ca totusi n-are nici un rost. Am scris recent, despre invatamant. Am spus ca profesorii au un mare rol in educatia tinerilor. Eu cred ca problema invatamantului nu este construirea de scoli moderne si ca aceste lucruri vor aduce o reforma a invatamantului. L-am felicitat pe dl Miclea si imi pare rau ca a demisionat. Eu cred ca ar fi facut o reforma de profunzime. Eu vad o astfel de reforma mergand cu fiecare materie in parte pana la latura etica a acesteia. Tinerii nostri au pierdut scara valorilor pentru ca si parintii lor nu o mai au. Chiar si viitoarea generatie este amenintata
De cine?
De ea insasi. Valorile sunt rasturnate. Daca stai de vorba cu tinerii, vei afla ca valoarea suprema este banul, reusita in cariera si nu ceea ce faci. Scopul nu este neaparat reusita in cariera. Nu devii medic ca sa castigi bani, ci ca sa vindeci bolnavii. De asemenea, profesor devii nu ca sa cersesti salarii mai mari cand nu e momentul. Trebuia asteptat pana prin mai-iunie, pentru ca guvernul trebuie sa-si realizeze mai intai obligatiile de integrare. Iesim in strada, nu facem ore, dam un exemplu "bun" elevilor.
Cum vedeti dezvoltarea literaturii actuale comparativ cu perioada de dinainte de 1989?
Nu sunt in masura sa critic sau sa judec ceea ce au creat altii. M-au impresionat poeziile din ultimul volum ale Anei Blandiana, care parca pleaca din adancul fiintei ei. Vedeti insa, noi imitam forme fara fond si asa a fost si pe vremea lui Ceausescu. Eu nu apreciam si nu apreciez deloc acele romane pentru care se bateau oamenii inainte de 1989 numai pentru ca se strecurau acolo niste adevaruri. Peste 50 de ani, nimeni nu va mai sti ce adevaruri si ce minciuni trebuie sa combata. In perioada lui Ceausescu mai apareau insa si carti ai caror autori nu faceau compromisuri si care in general erau carti de gandire. Cartile lui Noica, Steinhardt, Anton Dumitriu, de exemplu.
Un gand de final?
Noi, oamenii traim in doua planuri - personal si intr-un fel de sinteza spirituala a natiunii, numita, de Spengler cred, "spiritul natiunii". Acesta este format din trairile noastre, din potentialul energetic al fiecaruia dintre noi, sau, dimpotriva, din potentialul de minciuna, de necinste. Din pacate, cred ca aceste trasaturi negative domina. Si atunci ca sa corectam acest "spirit al natiunii" trebuie sa incercam sa traim ingrijit si curajul pe care ar fi trebuit sa-l avem pe vremea comunismului, ar trebui sa fie in prezent inzecit pentru ca nu mai avem un razboi cu exteriorul ci cu noi insine. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.