S-a incheiat programul "Romania in Advent", serie de 21 concerte sustinute in strainatate de formatii instrumentale, vocal-instrumentale si coruri "a capella" (de tip bizantin) romanesti, uneori, in colaborare cu interpreti straini. Programul a fost
S-a incheiat programul "Romania in Advent", serie de 21 concerte sustinute in strainatate de formatii instrumentale, vocal-instrumentale si coruri "a capella" (de tip bizantin) romanesti, uneori, in colaborare cu interpreti straini. Programul a fost organizat de Institutul Cultural Roman (ICR), impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor, in intervalul 15 noiembrie-18 decembrie, concertele avand loc in biserici si catedrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda si Spania. Conform ICR, alegerea spatiilor si a programelor concertelor a fost legata nemijlocit de Advent, perioada premergatoare Craciunului. Repertoriul a urmarit o impletire de muzica academica si religioasa apartinand Europei Occidentale si muzica romaneasca, cu precadere religioasa bizantina si colinde.
Acceptabil in sine, proiectul ridica un semn de intrebare in ce priveste finantarea, aprobata din bugetul... Secretariatului General al Guvernului, si anume... pe 21 decembrie, deci la 3 zile dupa incheierea seriei de concerte! Pe deasupra, comunicatul de presa al Palatului Victoriei descrie operatiunea... la timpul viitor, ca si cand abia ar urma sa aiba loc (si anume sub o titulatura adaugita, "Romania in Advent 2005, Romania in asteptare", cu precizarea: "pentru promovarea imaginii Romaniei in statele membre ale Uniunii Europene"): "Concertele vor fi sustinute..." etc. Cu adevarat spectaculoasa este suma cu care executivul finanteaza retroactiv proiectul: 888.115 RON, adica 8,881 miliarde de lei vechi, adica peste 242.000 de Euro, "prin diminuarea corespunzatoare a bugetului Secretariatului General al Guvernului"... (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.