Pozitia Bucurestilor ramane in continuare inflexibila in privinta modificarii legislatiei referitoare la adoptiile internationale, aceasta fiind in conformitate cu standardele internationale si europene, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mihai
Pozitia Bucurestilor ramane in continuare inflexibila in privinta modificarii legislatiei referitoare la adoptiile internationale, aceasta fiind in conformitate cu standardele internationale si europene, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, cu ocazia prezentarii bilantului MAE pe anul acesta. Cele 1100 de dosare de adoptie internationala, depuse in perioada 2001-2004, dupa impunerea Moratoriului, se afla in atentia unui grup interministerial, infiintat la initiativa Oficiului roman pentru adoptii, a detaliat ministrul Ungureanu, precizand ca, din cele 369 de cazuri analizate pana la acest moment, nici unul nu intruneste conditiile prevazute de legislatia romana cu privire la adoptiile internationale. Seful diplomatiei romane a fost solicitat, ieri, de premierul Calin Popescu Tariceanu sa anunte punctul de vedere oficial al Guvernului roman in problema adoptiilor internationale, dupa ce SUA au reclamat "lipsa de transparenta" a procesarii dosarelor depuse. Salutand introducerea in raportul Moscovici cu privire la stadiul pregatirilor efectuate de tara noastra in vederea aderarii la UE a unui amendament cu privire la adoptii, secretarul de Stat pentru afaceri consulare, Maura Harty, a reclamat "lipsa de transparenta" a Bucurestilor in privinta solutionarii cererilor de adoptie internationala depuse in perioada 2001-2004, solicitand, totodata, introducerea unui "mecanism legal" pentru rezolvarea acestora. "Dorim ca acest proces sa fie unul transparent. Am vrea sa vedem aceste cazuri solutionate in cel mai scurt timp posibil", a subliniat Maura Harty, adaugand ca Washingtonul "va continua sa discute" cu Bucurestii in vederea rezolvarii cazurilor de adoptie ramase in suspensie. Nici unul dintre cei 1100 de copii romani vizati de cereri de adoptie internationala blocate pe durata Moratoriului nu va fi adoptat in strainatate, avand in vedere rezultatele evaluarii facute privind starea lor si prevederile legii, fapt ce a fost comunicat autoritatilor din statele respective, declara la inceputul lunii decembrie, secretarul de stat Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), citat de Mediafax. "In mod clar", nici unul din cei 1100 de copii nu va fi adoptat international, pentru ca se va gasi o solutie de protectie a lor in Romania, conform legislatiei in vigoare, preciza Theodora Bertzi.
MAE la sfarsit de an
"Am incercat sa croim o noua identitate politica pentru Romania, o haina care sa i se potriveasca, nu un drapaj", a sintetizat, ieri, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, prioritatile MAE pe 2005, cu ocazia prezentarii bilantului institutiei la sfarsit de an. Desfasurata sub lait-motivul "politica externa este cel putin la fel de importanta ca polica interna", evaluarea activitatii MAE pe anul acesta a abundat in aprecieri pozitive, ministrul Ungureanu considerand anul 2005 drept "unul din putinii ani in care nu a trebuit sa se recurga la camuflaj pentru a se masca erori grave". Pe scurt, anul acesta, "schimbarea de discurs, dublata de schimbare de imagine si, mai ales, de atitudine" a constituit principala prioritate a diplomatiei romane, politica externa asumandu-si rolul de "vector al schimbarii si modernizarii intregii societati". Relatia cu Uniunea Europeana a evoluat de la "reticenta, respingerea si neincrederea" manifestate in ianuarie la o schimbare de atitudine fata de Bucuresti, reprezentata de votul pozitiv din aprilie prin care Parlamentul European acorda tarii noastre "avizul conform", a punctat ministrul Ungureanu la capitolul realizari, apreciind, de asemenea, abordarea trans-atlantica, incununata de vizita la Bucuresti, din decembrie, a secretarului de Stat american, Condoleezza Rice, si semnarea acordului privind stabilirea de facilitati militare americane in zona Litoralului romanesc. In privinta NATO, "am incercat sa dovedim ca nu suntem piesa unui cor aliat, ci, dimpotriva, pe anumite teme putem pretinde ca suntem solisti", a continuat seful diplomatiei romane, adaugand ca, pe langa "temele naturale" reprezentate de UE, relatia trans-atlantica si NATO, atentia MAE s-a indreptat si spre Transnistria, Balcani, Kosovo, Federatia Rusa si Ucraina. "Un subiect de maxima atentie pentru MAE", regiunea Marii Negre s-a regasit si ea pe agenda diplomatiei romane de anul acesta, ministrul Ungureanu anuntand ca, in contextul in care Bucurestii "pot oferi solutii pentru aceasta", autoritatile romane vor organiza un summit pe aceasta tema in viitorul apropiat. Desi "complicat" de cazul jurnalistilor romani luati ostatici in Irak, si de inundatii, anul acesta "nu au existat crize pentru noi, deoarece am stiut sa ne descurcam foarte bine", a conchis Ungureanu. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.