Legalitatea transportului public de persoane ridica mari probleme, in acest moment. Ofiterii Directiei de Politie Rutiera din IGPR spun ca monitorizeaza atent cele 18.000 de masini care efectueaza curse in tara, deoarece nu toate firmele sunt in regu

Legalitatea transportului public de persoane ridica mari probleme, in acest moment. Ofiterii Directiei de Politie Rutiera din IGPR spun ca monitorizeaza atent cele 18.000 de masini care efectueaza curse in tara, deoarece nu toate firmele sunt in regula cu autorizatiile.
De la inceputul anului si pana in prezent au avut loc 96 de accidente in care au fost implicate microbuze si autocare, cu sau fara vinovatia soferilor care le conduceau. 56 de persoane au decedat, iar alte 82 au fost ranite.
Echipe mixte de ofiteri si specialisti de la Registrul Auto Roman, Compania Nationala de Autostrazi si Autoritatea Rutiera Romana au demarat o serie de controale pentru a-i depista pe cei care incalca legea. Cele mai importante razii au fost demarate in lunile martie, aprilie si mai 2005, in Bucuresti si alte 22 de judete.
Actiunile au urmarit combaterea infractiunilor incriminate de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.109/16.11.2004. 102 autovehicule circulau pe drumuri, insa nu aveau licente de transport, de executie pentru masina sau de traseu, in 58 de cazuri dispunandu-se inceperea urmaririi penale.
Cele peste 5.500 de actiuni organizate s-au soldat cu constatarea a 2.695 fapte de natura penala, amenzile contraventionale aplicate in diverse situatii insumand 44,7 miliarde lei vechi. In acelasi timp, pentru evitarea nerespectarii normelor rutiere de catre conducatorii microbuzelor sau autocarelor, zeci de politisti sub acoperire au calatorit pe traseele interurbane pentru a surprinde "pe viu" neregulile care se comit.
Cele mai dese incalcari ale legii au legatura cu viteza excesiva prin citirea diagramei tahograf. Pentru defectiuni tehnice, o alta cauza a producerii accidentelor, politistii au suspendat putin peste o mie de certificate de inmatriculare.

15 controale, in ultima luna

15 controale la nivel national si regional au fost destinate verificarii timpilor de conducere si de odihna de catre soferi. Pe parcursul acestora au fost constatate 6 infractiuni la regimul transportului rutier de persoane, s-au retras 2 licente de executie si s-au aplicat 127 sanctiuni. In ultima luna, peste 13.000 de autovehicule au fost supuse verificarilor, fiind aplicate de catre politisti 5.366 de amenzi, dintre care 4.980 la regimul circulatiei. Totodata, au fost intocmite 47 de procese-verbale pentru lipsa licentelor de transport si/sau executie si au fost retinute 107 permise de conducere pentru suspendarea dreptului de a conduce, ca urmare a defectiunilor tehnice constatate la mecanismul de directie si/sau sistemul de franare. De asemenea, tot in luna decembrie a.c., 736 de certificate de inmatriculare au ramas in custodia politistilor, iar in 33 dintre cazuri mijloacele de transport au fost sigilate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.