Conducerea UDMR si-a prezentat bilantul primului an de colaborare cu Guvernul Aliantei PNL-PD si Partidul Conservator, esecul cel mai mare al Uniunii fiind neadoptarea Legii privind statutul minoritatilor. Cu toate acestea, deputatul UDMR, Marton Arp
Conducerea UDMR si-a prezentat bilantul primului an de colaborare cu Guvernul Aliantei PNL-PD si Partidul Conservator, esecul cel mai mare al Uniunii fiind neadoptarea Legii privind statutul minoritatilor. Cu toate acestea, deputatul UDMR, Marton Arpad (foto) s-a declarat optimist si a mentionat, intr-un interviu pentru BBC preluat de Rador ca, mai mult ca sigur, Statutul va fi gata in luna februarie. Conducerea Camerei Deputatilor a amanat pentru a treia oara la inceputul acestei saptamani data limita pana la care comisiile de specialitate trebuie sa depuna rapoartele pe marginea proiectului de lege, pentru a putea fi dezbatute in plen. Comisiile vor trebui sa finalizeze rapoartele pana pe 15 februarie. "Acele cateva probleme ramase in suspensie le vom discuta si vom ajunge la un compromis cu PD, singurul partid din Coalitie care mai are anumite probleme legate de acest proiect de lege, si atunci nu vad nici un impediment ca pana la sfarsitul lunii februarie sa avem o lege a statutului minoritatilor nationale, foarte importanta. Cand vor veni sa ne monitorizeze raportorii UE, vor putea scrie in raportul lor ca si aceasta lege am facut-o", a comentat deputatul UDMR. El a apreciat ca o noua amanare a termenului de depunere a raportului asupra legii nu este de dorit pentru ca nu ar fi in interesul Romaniei. "V-am spus inca o data, in februarie incep din nou vizitele, si dupa cum poate nu toti au constientizat, in Raportul Moscovici este un articol in care se vorbeste exact despre aceasta. Se spune ca trebuie sa existe legea, deci trebuie sa existe legea, inseamna ca trebuie sa existe, nu poate sa nu existe", a spus deputatul PSD. El a mentionat ca UDMR va veni cu o propunere ca toate posturile, in institutiile de cultura si de invatamant in limba unei minoritati nationale sa se ocupe prin concurs. "Acest concurs sa aiba doua faze, una eliminatorie, de cultura si limba, in mod evident, cea de-a doua, declaratie de competente, manageriale si alte asemenea, iar acest concurs sa fie sustinut in fata unei comisii paritare. Eu nu vad nici o problema si teoretic, pe aceasta tema, se pare, chiar exista o intelegere intre noi", a mai spus deputatul UDMR. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.