Saptamana pe care o incheiem a fost cutremurata de declaratiile generalului - procuror Dan Voinea, cel care a declarat - a la Polichinelle - ca de fapt nici n-au existat teroristi si ca in populatia revoltata au tras soldati, securisti, uslasi etc. A
Saptamana pe care o incheiem a fost cutremurata de declaratiile generalului - procuror Dan Voinea, cel care a declarat - a la Polichinelle - ca de fapt nici n-au existat teroristi si ca in populatia revoltata au tras soldati, securisti, uslasi etc. Asa ca, dupa 16 ani de chinuri si contrafaceri, aflam un raspuns la celebra intrebare "21-22, cine-a tras in noi?", care a si fost unul dintre sloganurile Pietei Universitatii. Ei bine, spune Dan Voinea intr-un interviu pe care l-a acordat ziarului ZIUA: "Comunistii au tras, ca sa ramana la putere!". Spus mai pe sleau, comunistii au furat revolutia transformand-o intr-o lovitura de stat, sub bagheta dirijorului Ion Iliescu. Un Iliescu care, cum e si firesc, e chemat sa dea cu subsemnatul la Parchet.
Acelasi Iliescu sare ca ars dupa declaratiile lui Dan Voinea, reprosandu-i procurorului militar, cel care a intocmit Rechizitoriul Ceausescu, ca nu trebuie sa faca publice date si concluzii din dosar... O fi avand dreptate Iliescu, in principiu, dar marele revolutionar de la Rasarit e ultimul indrituit sa blameze o atare situatie, stiut fiind ca sub domnia sa amestecul politicului in Justitie era litera de lege, iar Dosarul Revolutiei a fost mai ingropat decat mortii de la Timisoara.
De altfel, dupa venirea la putere a lui Ion Iliescu, in al treilea mandat prezidential (2000-2004), procurorul general al Romaniei, de la acea vreme, Joita Tanase, l-a si destituit pe Dan Voinea din functie, tocmai pentru a nu mai rascoli faptele din decembrie '89. Ion Iliescu ar trebui sa fie ultimul care sa comenteze declaratiile lui Voinea. Ar fi mult mai bine sa taca malc si sa nu mai inflameze trauma cu pricina.
O saptamana, spuneam, si Iliescu a dat de doua ori cu oistea-n gard. Prima oara, amintitul comentariu la concluzia lui Dan Voinea, a doua oara, referitor la o declaratie a presedintelui Traian Basescu. Omul de la Cotroceni s-a pronuntat ca ar fi bine daca PD si PNL ar fuziona, ca politicienii ambelor partide ar face bine sa lase orgoliile deoparte si sa faca un lucru bun pentru tara. E drept, declaratia lui Basescu numai prezidentiala nu e, presedintele Romaniei nu mai poate fi partinitor cu un partid sau altul, el fiind reprezentantul intregului electorat, al intregului esichier politic. Nu poti, asadar, sa-ti dai cu parerea, ca presedinte al Romaniei, despre cum ar fi bine sa faca un partid sau altul. Basescu, sigur, va spune ca interesul Romaniei e si interesul presedintelui Romaniei, dar in acest caz situatia nu sta chiar asa. Nu asta conteaza acum. Conteaza doar ca Ion Iliescu era ultimul care trebuia sa-si dea cu parerea despre ce a spus Basescu. In cele trei mandate ale sale, el n-a facut altceva decat sa sprijine sau sa se amestece in treburile interne ale partidului din care provenea, fie ca se chema, pe rand, FSN, FDSN, PDSR, sau PSD.
Concluzionez, astfel, ca la Ion Iliescu ipocrizia e o a doua natura. Dar daca stam bine si ne gandim, o natura moarta.
Mai viu insa e Adrian Nastase. Si el, mai ipocrit decat prevede bunul simt. Intr-un interviu televizat, neica N. (evident, N. de la Nastase, nu neaparat de la Nimeni) da drumul la o perla de toata frumusetea. El, Nastase, zicea cam asa: "Nu stiu ce tot spune lumea Nastase patru case. Eu, inainte de revolutie stateam cu Dana intr-o casuta, vizavi de Televiziune. Aveam doar 100 de metri patrati si noi stateam la parter, la etaj statea altcineva." Asa casuta mai zic si eu: taman la Televiziune. Nastase ne-o prezinta ca pe o maghernita, ceea ce s-ar putea sa fi si fost in mintea fostului prim-ministru daca e sa judecam actuala sa avere si multiplele dependinte imobiliare. Saracul Nastase! Ca sa vezi unde statea el cu Dana, in ce conditii mizere, tocmai hat, la marginea Cartierului Primaverii, la Televiziune. Si daca stau sa ma gandesc ca ambii imparteau doar 100 de mp, cam cat un apartament de cinci camere la bloc, mai ca ma apuca mila, vorba lui Toparceanu, o "durere iremediabila". Cand sa zic hop, iata ce mai zice Nastase: "Aveam geamuri si la strada, spre Televiziune, si in spatele casei. La revolutie, cei din spatele casei trageau spre televiziune pe la noi prin casa, iar cei de la Televiziune trageau spre cei din spatele casei noastre, asa ca, locuinta noastra devenise un teren de lupta." Bineinteles, aflam, dupa intrebarea reporterului, ca tanarul revolutionar Nastase, care tocmai descrisese cu lux de amanunte un razboi de tip Counter Strike prin propria casa, nu era de fata: "Nu, noi nu eram acasa, eram la o ruda de a Danei". Asa ca ne intrebam de ce l-o mai fi chemat moderatorul...
Daca declaratiile lui Ion Iliescu si ale lui Adrian Nastase le-ar fi facut, sa zicem, Cozmin Gusa, sau chiar, hai sa admitem, Mircea Geoana, nici cu Emil Constantinescu nu mi-e rusine, atunci mai treaca-mearga, dar cand te cheama Ion Iliescu sau Adrian Nastase mai bine taci si rabzi. Ipocrizia de tip PSD n-are limite...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.