Arta naiva romaneasca in context european
Cea de a opta editie a Salonului International de Arta Naiva - organizat de catre Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cu
Arta naiva romaneasca in context european
Cea de a opta editie a Salonului International de Arta Naiva - organizat de catre Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor - este o panorama a artei naive romanesti in context european si constituie un prilej pentru o mai buna cunoastere a artei naive internationale, precum si pentru promovarea artistilor autohtoni. Pana pe 31 decembrie, pe simezele Galeriei Etaj 3/4 din incinta Teatrului National "I.L. Caragiale" din Capitala vor fi prezenti unii dintre cei mai cunoscuti artisti naivi din: Belgia - Jana Cernatescu, Serbia - Stefan Varga, Janos Zolnaj si Romania - Valentina Acasandrei, Costel Bogatu, Anca si Lucian Bota, Camelia Ciobanu, Gheorghe Ciobanu, Mihai Dascalu, Elena Ferdinand, Costel Iftinchi, Nicolae Man, Ioan Maric, Teodor Moraru, Catinca Popescu, Vasile Popovici, Nicolae Serban, Mihai Vintila s.a. (L.D.)
O singura expozitie, trei locatii
"Polonia - primul an in UE" este titlul expozitiei pe care Institutul Polonez din Bucuresti a deschis-o in Capitala, in trei locatii diferite: Libraria Carturesti (sediul din Pictor Verona, 17), Libraria Humanitas Kretzulescu si Art Jazz Club. De asemenea, expozitia, itinerata anterior la Arad si Timisoara, este vizionabila simultan la Cluj, si anume la British Council (str. Arany Janos nr. 11), la centrele culturale german (str. Universitatii nr. 7-9) si italian (str. Universitatii nr. 7) si la Libraria Humanitas (str. Napoca nr. 7). E vorba despre afise ale unor tineri artisti - elevi ai liceelor si Academiilor de Arte Frumoase din Polonia - premiati la concursul "Polonia - primul an in Uniunea Europeana", organizat de Comitetul pentru Integrare Europeana. Creatiile exprima sentimentele si impresiile tinerei generatii, precum si perceptia procesului de integrare in Uniune, la trecerea unui an de la eveniment. Beneficiile integrarii, noile posibilitati, grija pentru pastrarea identitatii sunt cateva dintre subiectele abordate cu mult umor de catre expozanti. (L.I.)
"Ups and Downs"
Admiratorii creatiilor lui Vlad Nanca vor fi surprinsi (poate) de lucrarile - fotografii - expuse in cea mai recenta expozitie a sa, deschisa ieri (21 decembrie) la H'Art Gallery din Bucuresti. "Poate mai sincer, poate mai apropiat de lucrurile care ii plac, Nanca se indreapta aici catre aspecte ale realului care pareau sa nu-l intereseze. (...) Putem sa ignoram in arta lucrurile pe care constructele noastre culturale ni le recomanda totusi ca fiind dispuse intr-o ordine care nu e determinata logic, dar exprima o armonie? Putem, dar nu e clar de ce". Cam asa sintetizeaza galeristul Cosmin Costinas prezenta expozitie a lui Vlad Nanca - "Ups and Downs" -, ce poate fi vizitata pana pe 20 ianuarie 2006. (L.D.)
Arta de calibru "XL"
Inainte de a deschide la sediul sau noua expozitie a pictorului Stefan Caltia (deja prezentata in "ZIUA"), Galeria Posibila a mai organizat doua evenimente, unul "pe teren propriu" si celalalt "in deplasare".
La sediu a putut fi vizitata expozitia "Costum" a Iulianei Valsan, cunoscuta ca unul dintre cei mai de succes scenografi si pictori de costume ai teatrului romanesc din ultimii ani. Absolventa mai intai a Filologiei bucurestene, apoi a Universitatii de Arte, Iuliana Valsan a expus lucrari-colaj, "costume", in ton cu preocuparile ei scenice, dar compuse - de asta data - pentru a fi privite in sine, nu in contexte spectaculare. Ingenioase, amuzante, compozitiile sale populeaza un univers foarte personal, un teritoriu "de granita", de interferenta a artelor.
Intre timp, Galeria Posibila organizase un "XL" in incinta Librariei bucurestene Carturesti (langa cinematograful Patria), cu lucrari de Gheorghe Fikl. Artistul timisorean a prezentat creatii dintre cele mai recente, de mari dimensiuni. A fost cea de-a treia editie a proiectului "XL" initiat de Galeria Posibila, curator fiind Matei Caltia. Cu ocazia expozitiei Fikl, organizatorii au lansat si un catalog-armonica dedicat artistului, cel de-l cincelea aparut in 2005 (precedentele au cuprins lucrari de Gili Mocanu, Florin Ciulache, Nicu Ilfoveanu si Iuliana Valsan). "Cinci artisti - cinci armonici, pe care intentionam sa le reunim intr-o colectie a celor mai reprezentativi artisti contemporani. Formatul armonica si grafica acestor publicatii sustin ideea operei de arta care trebuie privita mai degraba decat vorbita", apreciaza colectivul Galeriei Posibile. Expozitia "XL" - Gheorghe Fikl ramane deschisa pana pe 20 decembrie. (C.I.I., L.D.)
Alte expozitii
Fundatia FEDES si Institutul IRECSON au sustinut o expozitie a studentilor Universitatii de Arte Bucuresti, vernisata pe 15 decembrie. Titlul: "Calea Victoriei nr. 2". Adresa: aceeasi! Conform organizatorilor, expozitia a fost gandita pentru a arata ca tinerilor artisti "le pasa": "Fiecare expozant va ceda o parte din beneficiile sale in favoarea unui coleg talentat, fara posibilitati de a-si urma visul".
La Timisoara, in holul de la etajul II al Consiliului Judetean Timis este deschisa de pe 14 decembrie (si pana la mijlocul lunii ianuarie) o dubla expozitie: una a artistilor participanti la cea de-a doua editie a Taberei de creatie organizate in toamna anului 2005 la Baile Calacea (Judetul Timis); iar cealalta a artistilor profesionisti din Timisoara care pe parcursul anului 2005 au expus in holul CJT. Curatorul expozitiei este pictorul Adriana Tomici Ilin, vicepresedintele Filialei din Timisoara a UAP.
Tot la Timisoara s-a deschis pe 22 decembrie, in Sala de marmura a Muzeului Banatului (Piata Huniade Nr. 1), Salonul artelor vizuale 2005, cea mai importanta manifestare expozitionala colectiva a artistilor din orasul de pe Bega, organizata incepand din 1930, cu doar scurte intreruperi impuse de "vitregiile" istoriei. La vernisaj a fost lansat volumul "Grafica timisoreana" al criticului si istoricului de arta Ioan Iovan, aparut la Editura Cosmopolitan Art Timisoara.
La Muzeul Municipiului Bucuresti a putut fi vizitata pana pe 20 decembrie expozitia de pictura "Ars Romani", organizata de Centrul National de Cultura al Rromilor. Au expus Carmen Olteanu si Eugen Raportoru. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.