Desi acum o saptamana au petrecut impreuna intr-o veselie, e la mintea oricui ca Traian Basescu si Vladimir Voronin nu si-au propus o escapada bahica. Si nici sa imbete cu orice pret miile de bucuresteni adunati in Piata Constitutiei. Si nu au urmari
Desi acum o saptamana au petrecut impreuna intr-o veselie, e la mintea oricui ca Traian Basescu si Vladimir Voronin nu si-au propus o escapada bahica. Si nici sa imbete cu orice pret miile de bucuresteni adunati in Piata Constitutiei. Si nu au urmarit, desigur, doar sa faca publicitate vinului moldovenesc care, supus embargoului rusesc, trebuie sa-si gaseasca de la un timp incoace noi piete de desfacere, altele decat cele rasaritene.
Bucurestiul confera Chisinaului credibilitate. Este limpede ca, la ora actuala, Chisinaul are nevoie ca de aer de Bucuresti. Romania urmeaza sa fie avocatul Republicii Moldova pe plan extern, mai cu seama pe cel european. Si in plus, s-o salveze in cazul izbucnirii unei crize energetice intre Prut si Nistru. Fara un asemenea aliat, integrat deja practic in toate structurile euroatlantice, Voronin are foarte putine sanse sa fie auzit deslusit acolo de unde asteapta sa fie ajutat.
Orice s-ar spune, Bucurestiul confera Chisinaului un plus de credibilitate in Occident. Iata de ce, apropierea presedintelui moldovean de omologul sau roman este de natura preponderent pragmatica, nu sentimentala. Tocmai de aceea, relatiile dintre cele doua state romanesti, dupa o perioada de inghet, par sa fie astazi mai bune ca oricand. Si nu incape indoiala ca in actuala conjunctura internationala, daca nu se intampla nimic imprevizibil, fireste, cooperarea mutuala dintre ele se va aprofunda. Vor avea o dinamica ascendenta si comertul, si raporturile politice bilaterale. Toate aceste lucruri sunt necesare, chiar foarte importante, nu insa si suficiente. Pentru ca scopul fundamental pe care urmeaza sa-l atinga Republica Moldova este aderarea la UE.
Rapidul nu opreste in garile mici. In conditiile in care Kievul intra deja in sfera de securitate occidentala, intre Romania si Ucraina nu poate sa existe un stat nealiniat ordinii europene. In ciuda unor clisee ale trecutului de care este inca si astazi incorsetat, Voronin pare sa inteleaga acest lucru. Tocmai de aceea, pesemne, si-a potolit resentimentele de odinioara si simte acum nevoia de a avea un spate la vest de Prut.
Fara sau ocolind Romania, Republica Moldova nu are cum sa ajunga in UE. E un adevar incontestabil care se vede cu ochiul liber. Pentru miopi in materie de realitati politice, demnitarii de la Strasbourg sau Bruxelles arata pe degete cum stau lucrurile. Potrivit raportorului Consiliului Europei, Josette Durrieu, de exemplu, Republica Moldova poate adera numai in cazul in care prinde vagonul Romaniei. Un alt mijloc de locomotie care ar aduce Chisinaul in UE nu exista. Trenul sau spre Europa, Basarabia, din inconstienta, l-a pierdut odata cu includerea oficiala a Bucurestiului in procesul de integrare. Altul nu va fi, pentru ca rapidul, precum se stie, nu opreste in garile mici. Mai ales in cele estice.
Ce ar insemna, deci, pentru Basarabia "vagonul Romaniei"? O forma de asociere benevola, cred eu, intre doua state independente. Nu-i vorba de unire, pentru ca, oricat ne-am dori-o, pentru moment nu e cu putinta. Clasa conducatoare de la Chisinau nu este, bineinteles, capabila sa faca acest pas. Si cea de la Bucuresti ar putea sa aiba anumite rezerve. Unde mai pui ca, dupa cum arata sondajele, nu numai pe malul stang al Prutului, ci si pe cel drept, in mijlocul populatiei sunt destui sceptici care nu vad cum poate fi refacuta rapid unitatea unui teritoriu divizat acum sase decenii. In aceste conditii, este nevoie de o impacare intre unionisti, antiunionisti si cei carora le e paralel. Se impune, astfel, o comunitate care ar avea la baza modelul UE si nu ar afecta independenta nici unuia din cele doua state. Anume, pe aceasta cale, de altfel, s-a incercat atasarea Ciprului turc la cel grec pentru a-l duce pe cel dintai in Europa. Ca nu s-a reusit pe insula e o alta chestiune. Solutia nu-i exclus sa fie utila pentru Romania si Republica Moldova.
Asocierea s-ar putea face dupa modelul Serbia-Muntenegru, unde fiecare din cele doua tari sunt suverane. Atata doar ca s-ar urmari scopuri opuse. Daca uniunea de state din teritoriile fostei Iugoslavii e pentru divort civilizat, comunitatea moldo-romana ne-ar asigura un trafic european reciproc avantajos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.