In ultimii trei ani, peste 30.000 de Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM-uri) au disparut ca urmare a blocajului financiar, reiese din studiile efectuate de catre Consiliul National al Intreprinderior Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). R

In ultimii trei ani, peste 30.000 de Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM-uri) au disparut ca urmare a blocajului financiar, reiese din studiile efectuate de catre Consiliul National al Intreprinderior Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Reprezentantii Consiliului sustin ca blocajul financiar este principala dificultate a IMM-urilor.
"La generarea blocajului financiar, contributia majora o au autoritatile si institutiile publice care platesc cu foarte mari intarzieri valoarea produselor, serviciilor si lucrarilor livrate sau executate de IMM-uri", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Acesta sustine ca exista o "cultura a intarzierilor" platilor in cadrul contractelor de achizitie publica incheiate cu autoritatile si institutiile publice, acestea refuzand in mod constant plata de penalitati de intarziere si dobanzi. Aceasta situatie transforma in mod firesc IMM-urile si ceilalti contractanti in creditori pentru cheltuielile necesare activitatilor publice. Totodata, IMM-urile sunt obligate sa plateasca TVA-ul si impozitul pe profit fara sa fi incasat contravaloarea bunurilor livrate si a serviciilor prestate in beneficiul institutiilor publice.
Potrivit CNIPMMR, sunt frecvente cazurile in care IMM-urile trebuie sa plateasca majorari si penalizari de intarziere pentru taxe si impozite sau sa le fie blocate conturile de catre reprezentantii organelor fiscale.
Toate acestea duc la blocaje financiare, desi IMM-urile si-au indeplinit la timp obligatiile contractuale, insa institutiile si autoritatile publice beneficiare ale contractelor nu si-au indeplinit obligatia de plata a valorii convenite.

Codul Fiscal va crea noi dificultati pentru firme

Problemele nu se opresc aici. Modificarea Codului Fiscal in cursul anului viitor va obliga firmele sa intocmeasca situatiile contabile si financiare in doua variante, ceea ce va determina dificultati in desfasurarea activitatii, sunt de parere reprezentantii Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
"Firmele vor trebui sa intocmeasca situatii contabile si financiare utilizand doua unitati de masura, una care va lua in calcul prevederile inainte de modificare si alta pe cele de dupa", a declarat Ovidiu Nicolescu.
Ministerul Finantelor va transmite Guvernului, la inceputul lunii ianuarie, modificarile aduse Codului Fiscal, iar in cursul aceleiasi luni Executivul va inainta Parlamentului un proiect de lege care va contine noile prevederi. In plus, presedintele CNIPMMR a mentionat ca decizia de a anula datoriile marilor datornici este una anormala, injusta si antieconomica. "In loc sa atragem mai multe resurse la buget, noi scutim firmele de datorii. La anul probabil se vor mari alte taxe si impozite pentru firmele mici si mijlocii pentru a recupera banii folositi pentru aceste datorii", a spus Nicolescu.

"Foarte multe societati se vor inchide"

Reprezentantii CNIPMMR au solicitat Guvernului, de asemenea, un buget mai mare pentru Agentia Nationala pentru IMM-uri, care sa fie egal cu 0,2% din Produsul Intern Brut.
"Desi suma alocata prin bugetul pentru 2006 este dubla fata de anul acesta, respectiv de 2.500 de miliarde de lei, cerem un buget pentru IMM-uri de 5.200 de miliarde de lei vechi, asa cum este prevazut in lege", a mentionat Nicolescu. In opinia sa, sumele suplimentare ar trebui utilizate pentru difuzarea acquis-ului comunitar pentru sectorul IMM-urilor, pentru programe de training de marketing, management si finante, pentru sustinerea informatizarii firmelor mici si mijlocii si investitiilor realizate de acestea. Nicolescu a incheiat cu o anticipatie: "Prevad ca anul urmator foarte multe societati se vor inchide".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.