Coloana oficiala in care se afla presedintele Traian Basescu ieri, la Kabul, a urmat un traseu deviat pentru deplasarea de la palatul prezidential la aeroport, intrucat pe traseul de baza a fost inregistrata o amenintare cu bomba, anunta Mediafax. Ac
Coloana oficiala in care se afla presedintele Traian Basescu ieri, la Kabul, a urmat un traseu deviat pentru deplasarea de la palatul prezidential la aeroport, intrucat pe traseul de baza a fost inregistrata o amenintare cu bomba, anunta Mediafax. Aceasta informatie a putut fi auzita la statiile de emisie-receptie ale militarilor romani din Kabul care au insotit coloana oficiala a delegatiei sefului statului. Din aceasta delegatie au mai facut parte ministrul Apararii, Theodor Atanasiu, seful Statului Major, generalul Eugen Badalan, precum si consilierii prezidentiali Sergiu Medar si Claudiu Saftoiu. La finalul vizitei sale in Kabul, Basescu a avut programata o intalnire de aproximativ o jumatate de ora cu presedintele afgan, Hamid Karzai. Dupa intrevedere, coloana oficiala a presedintelui Basescu a ramas cateva minute in curtea palatului prezidential. Explicatia acestei mici intarzieri a venit din convorbirile militarilor prin statiile de emisie receptie. Astfel, cei din coloana au fost avertizati sa nu mai foloseasca traseul stabilit initial, explicandu-li-se ca pe acest traseu a fost inregistrata o amenintare cu bomba. Informatia a parvenit militarilor romani si fortelor de securitate din jurul presedintelui de la politistii afgani din Kabul. Ca urmare, coloana oficiala a seful statului a urmat un traseu secundar pentru a ajunge la aeroport. Pe traseu, nu au mai fost inregistrate incidente, insa surse autorizate sustin ca, de fapt, Basescu si delegatia care l-a insotit au folosit un al treilea traseu, intrucat in afara celui initial, la care s-a renuntat din cauza amenintarii cu bomba, a mai existat o ruta secundara care a fost insa evitata din cauza unor ambuteiaje in traficul din Kabul.
Tancuri si grau pentru afgani
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa intalnirea cu omologul sau afgan Hamid Karzai, ca Romania isi ofera disponibilitatea de a dona statului afgan o divizie de tancuri T55 modernizate, precum si sprijin pentru inlocuirea culturilor de mac cu anumite soiuri de grau, realizate in Romania. "Am discutat cu presedintele afgan despre posibilitatea de a substitui culturile de mac cu grau adaptat, mere sau alte culturi care sa-i ajute pe afgani sa reduca suprafetele plantate cu mac. Acest lucru ne intereseaza in mod direct, intrucat in prezent prin Romania se tranziteaza importante cantitati de droguri din macul cultivat in Afganistan" a subliniat Basescu, citat de Mediafax. Seful statului a mai spus ca Romania ar putea oferi armatei afgane 54 de tancuri modernizate T55, care sa fie insotite in Afganistan de mecanici care sa-i instruiasca pe militarii afgani. "Am stabilit cu presedintele Hamid Karzai ca intretinerea acestor tancuri va fi facuta de catre romani si in plus noi vom vinde Afganistanului munitia necesara acestor tancuri", a precizat Basescu. Propunerea sefului statului roman urmeaza sa fie studiata de catre oficialii statului afgan.
Armata, instrument de politica externa
Armata romana a devenit un instrument de politica externa, a declarat ieri, la Kabul, presedintele Traian Basescu, ce a continuat in cursul diminetii seria intalnirilor cu militarii romani dislocati in teatrele de operatiuni din Afganistan. "Prin ceea ce faceti voi in teatrele de operatiuni, confirmati angajamentele politice asumate de Romania", le-a spus Traian Basescu la Kabul militarilor romani cu care s-a intalnit. Basescu a reafirmat ideea exprimata si in Irak ca, prin ceea ce face, Armata romana a devenit un furnizor de securitate pentru alte state: "Am devenit si noi furnizori de democratie, fie ca armata se afla in Balcanii de Vest, in Irak sau in Afganistan. In toate aceste zone, furnizam democratie si securitate pentru populatie", informeaza Rompres. . Ulterior, Traian Basescu s-a fotografiat alaturi de militarii romani si le-a oferit acestora cadouri. Presedintele a fost urat de militarii romani din Kandahar. Astfel, in timpul mesei de ieri dupa-amiaza, servita in baza militara Kandahar, Traian Basescu a fost urat cu "Capra" de catre militarii care au tinut sa-i aduca aminte presedintelui ca traditiile de sarbatori sunt respectate cu sfintenie chiar si intr-un teatru de operatiuni militare. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.