Castigatorul licitatiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat, astazi, la ora 19.00, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Erste Bank (Austria) si Millenni

Castigatorul licitatiei pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi anuntat, astazi, la ora 19.00, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Erste Bank (Austria) si Millennium bcp (Portugalia) sunt cei doi ofertanti calificati pentru ultima etapa a procesului de privatizare. Castigatorul va prelua un pachet de 61,88% din actiunile BCR, o participatie de 36,88% aflandu-se in proprietatea AVAS, restul de 25% plus doua actiuni fiind detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC). Privatizarea BCR, impreuna cu vanzarea CEC, casa de economii care urmeaza sa fie privatizata si ea, va avea un impact semnificativ asupra sistemului bancar din Romania. In prezent, 55 la suta din activele bancare se afla sub controlul bancilor straine, insa dupa privatizarea BCR si CEC procentul va creste la 90 la suta.

BCR, obiectiv strategic pentru bancile occidentale

Pentru bancile occidentale, vanzarea BCR este considerata una din ultimele ocazii de a dobandi o prezenta de piata semnificativa in Europa de Est, regiune in care cererea de servicii financiare se asteapta sa creasca rapid pe masura ce standardul de viata si veniturile se vor apropia de nivelul din UE. Dupa prima preselectie in urma scrisorilor de interes, in cursa pentru preluarea BCR au ramas noua institutii financiare. Astfel, Fortis, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC si BNP Paribas. In urma celei de-a doua selectii in cursa au ramas Erste Bank si Millennium bcp. Pretul oferit a reprezentat 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor la privatizarea BCR si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice, potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Profilul "finalistilor"

Erste Bank a adoptat in ultima vreme o strategie bazata in principal pe extinderea in Europa de Est. Politica agresiva de achizitii precum si o crestere a profitului cu 40%, ii face pe cei de la Erste sa se considere primul grup financiar al Europei Centrale. Au cumparat pachetul majoritar la cea mai mare banca din Slovacia (cu active de 5,8 miliarde de euro si 2,5 milioane de clienti) cu 522 milioane de euro. De asemenea, in luna iulie au achizitionat 83% din actiunile Novosadska Bank din Serbia, cu 73 de milioane de euro. Toate acestea, precum si importanta deosebita a BCR, ar putea conduce la acceptarea unui pret mai ridicat in Romania. Erste Bank are active totale in valoare de 152,7 miliarde dolari si a inregistrat, in 2004, un profit net de 238,3 miliarde euro. Are 12,1 milioane de clienti si 2.365 de sucursale. La 31 decembrie 2004, Millennium bcp raporta active de 71,678 miliarde euro, un sold al imprumuturilor de 50,793 miliarde euro, venituri nete din operare de 2,811 miliarde euro si un venit net total de 5,13 miliarde euro. Banca portugheza are o structura a actionariatului formata din: angajati cu 1,16 la suta, alte persoane fizice cu 17,42 la suta, 5.809 companii, cu 9,82 la suta din actiuni, si 688 de investitori institutionali, cu 71,60 la suta din actiuni.

Ce reprezinta BCR

Peste 60% din profitul net consemnat de sistemul bancar in perioada ianuarie - septembrie a fost realizat de Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD Groupe Société Générale. Dupa primele noua luni, BCR a raportat un profit de aproape 650 de milioane lei (echivalentul a 180 de milioane euro). In cursul anului trecut, BCR a inregistrat un profit net de 161 milioane de euro, insa la jumatatea acestui an a fost depasita deja suma de 121 milioane de euro, adica 443 milioane de lei noi. BCR prevazuse, astfel, un profit de aproximativ 700 de milioane RON pentru 2005. La sfarsitul lunii septembrie, activele BCR au crescut la 28,7 miliarde lei, ceea ce inseamna peste 8 miliarde de euro, potrivit declaratiilor oficialilor bancii. Soldul creditelor s-a situat dupa primele trei trimestre la 13,8 miliarde lei. Finantarile acordate populatiei aduna 5,3 miliarde lei, iar depozitele care au fost atrase au atins suma de 19,8 miliarde lei. Pretul vehiculat initial pentru achizitionarea BCR era de 3,5-3,7 miliarde euro. In urma rundelor consecutive de negocieri si preselectii, analistii apreciaza ca pretul pe care Erste Bank sau Millennium va trebui sa-l plateasca pentru a prelua BCR va depasi 4 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.