Soldul balantei comerciale a Romaniei va fi in 2005 de circa 6,7 miliarde euro, in crestere cu circa 20 la suta fata de anul precedent, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza. Exporturile de bunuri vor inregistra la finele anului o crest

Soldul balantei comerciale a Romaniei va fi in 2005 de circa 6,7 miliarde euro, in crestere cu circa 20 la suta fata de anul precedent, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza. Exporturile de bunuri vor inregistra la finele anului o crestere de 15,7 la suta fata de 2004, pana la o valoare de 21,9 miliarde euro, in timp ce importurile se vor cifra la 30,9 miliarde euro, in crestere cu 17 la suta fata de anul trecut.
In primele sapte luni ale anului, exportul a inregistrat o crestere de 15,2 la suta si importul de 21,8 la suta. Printre elementele defavorizante acestei evolutii se numara aprecierea monedei nationale fata de dolar si euro, care, potrivit CNP, ar fi trebuit sa conduca la diminuarea masiva a exporturilor, precum si factorii internationali. Partenerii comerciali europeni ai Romaniei au inregistrat cresteri mai mici fata de previziunile anterioare.
Rata anuala de crestere a importurilor celor 35 de tari ale Uniunii Europene din tarile nemembre a scazut de la 14,4 la suta, in 2004, la 9,2 la suta in 2005. S-a redus cererea pe piata externa la unele produse, precum cele chimice si cele metalurgice. Preturile externe au suferit o mare variatie, astfel ca pretul titeiului de referinta american a fost, in luna iulie, de circa 58,33 dolari/ barili echivalent petrol (bbl) fata de 43,38 dolari/bbl, la sfarsitul anului 2005, in crestere cu 34,5 la suta. Importurile de minerale au crescut cu 45 la suta, datorita cresterii preturilor externe cu aproape 40 la suta, acestea urmarind cotatiile titeiului pe pietele internationale.

Iulie, luna exporturilor

Luna iulie a inregistrat cea mai mare crestere la exporturi din istoria moderna a Romaniei, respectiv 1,9 miliarde euro (in crestere cu 7,5 la suta fasa de luna anterioara). La exporturi primii parteneri ai Romaniei sunt Italia, Germania, Franta, Marea Britanie, Turcia, Ungaria, Austria si Spania, care impreuna detin 68 la suta din total exporturi. In ierarhia tarilor partenere la importuri, Italia detine primul loc, cu 20 la suta, urmata de Germania, Turcia, Franta si Marea Britanie. Principalele produse exportate de Romania in 2005 au fost produse industriale (cu peste 35 la suta din total export), bunuri de larg consum (31 suta), bunuri de capital (zece la suta), combustibili si lubrifianti, echipamente de transport. In acelasi timp, Romania a importat produse industriale, bunuri de capital, combustibili si lubrifianti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.