O delegatie guvernamentala ucraineana, condusa de premierul Iuri Ehanurov, s-a deplasat, ieri, la Moscova, cu scopul de a grabi rezolvarea problemei livrarilor de gaze naturale catre tara sa, informeaza Rompres. Premierii rus si ucrainean nu au ajuns
O delegatie guvernamentala ucraineana, condusa de premierul Iuri Ehanurov, s-a deplasat, ieri, la Moscova, cu scopul de a grabi rezolvarea problemei livrarilor de gaze naturale catre tara sa, informeaza Rompres. Premierii rus si ucrainean nu au ajuns, insa, la un acord asupra pretului pe care ar trebui sa il plateasca Ucraina, incepand cu 2006, pentru gazele rusesti livrate. "Ambele parti si-au prezentat propunerile, Ucraina a avut o mare intelegere in privinta necesitatii trecerii la preturi de piata, atat pentru tranzit, cat si pentru livrarile de gaz, dar partea ucraineana nu constientizeaza ca acest lucru trebuie facut imediat", a afirmat o sursa din delegatia rusa, prezenta la intalnirea celor doi sefi de guvern, precizand, totusi, ca discutiile vor continua intre societatea rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz. Pretul platit de ucraineni pentru gazele naturale este cel mai mic din Europa - 36 de dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care chiar si rusii platesc 44 de dolari pentru acelasi volum de gaz consumat.
De asemenea, vecinii Ucrainei - polonezii si moldovenii - achita 223 si, respectiv, 112 dolari pe mia de metri cubi de gaz. In primavara acestui an, chiar Ucraina a fost cea care a propus trecerea la preturile de piata, pentru ca ulterior sa dea inapoi. Ministrul ucrainean al Combustibililor si Energiei, Ivan Placikov, a precizat ca, la Moscova, premierul Ehanurov va incerca sa obtina trecerea la noul sistem in etape, intre 2006 si 2009, pentru ca din 2010 noua forma a relatiilor in domeniu sa se aplice in totalitate. In plin scandal al gazelor, Gazprom a incheiat un contract cu un pret "soc" cu Belarusul, care nu este, totusi, o supriza, cele doua parti anuntand in ultima perioada ca actualele preturi preferentiale la gaze se vor mentine si in 2006. Astfel, anul urmator, Rusia va livra 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural catre Bielorusia la un pret de 46,68 de dolari pentru o mie de mteri cubi, a anuntat premierul Belarusului, Serghei Sidorski, dupa o intalnire cu omologul sau rus, Mihail Fradkov, informeaza agentia Rusia la zi. (D.E)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.