21 august 1968, ora 13:30. 21 decembrie 1989, ora 12:31. Doua momente istorice, de rascruce in destinul lui Ceausescu, despartite de o perioada de 21 de ani. Urmarite azi, cand cultul antipersonalitatii lui Ceausescu a apus, lasand locul abordarii de

21 august 1968, ora 13:30. 21 decembrie 1989, ora 12:31. Doua momente istorice, de rascruce in destinul lui Ceausescu, despartite de o perioada de 21 de ani. Urmarite azi, cand cultul antipersonalitatii lui Ceausescu a apus, lasand locul abordarii detasate, cele doua momente socheaza prin uriasele deosebiri. Intre ele se asaza nu numai timpul propriu-zis, ci si timpul istoric, timpul care roade la temelia straturilor in viata.

Comparandu-le, intelegi ca regimul Ceausescu trebuia sa se prabuseasca. In ultimii ani, gratie cercetarilor obiective, mitingul din 21 decembrie 1989 si-a putut dezvalui tainele. In stradania de a impune teza revoltei spontane, stapanii imediat postdecembristi au cultivat varianta unui moment in care Ceausescu s-ar fi confruntat cu lozinci anti din multime, ba chiar si cu huiduieli. Ne-au pisat la cap cu eroismul lor revolutionar fel de fel de ciudati, pretinzand a fi dat cu petarde (unii) sau a fi strigat ""Huo!"" (altii). Cine revede banda cade imediat intr-o nedumerire profunda. Nicolae Ceausescu incremeneste stupefiat nu la manifestari ostile, ci la panica de proportii care i-a cuprins pe manifestanti. ""Alo! Alo! Alo!"" al Conducatorului, dublat de ciocanitul in microfon, clara expresie a unei dezechilibrari dramatice a personalitatii, interventiile Elenei Ceausescu (""Stati la locurile voastre, tovarasi!"") spun fara echivoc despre o intamplare neprevazuta. Complotistii tintisera genial, dovada ca stiau perfect starea de spirit a multimii si, mai ales, starea de spirit a lui Ceausescu.

ACUM 16 ANI. Multimea s-a adunat la mitingul organizat la 21 decembrie 1989 in fata sediului CC al PCR. Pancarte, ovatii, promisiuni


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.