BCR, cea mai mare banca din Romania, a intrat in posesia austriecilor de la Erste Bank. Banca Comerciala Romana (BCR) merge la Erste Bank, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare in stilul decernarii premiilor Oscar

BCR, cea mai mare banca din Romania, a intrat in posesia austriecilor de la Erste Bank.

Banca Comerciala Romana (BCR) merge la Erste Bank, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare in stilul decernarii premiilor Oscar. ""Pretul oferit pe actiune este de 7,65 euro, ceea ce inseamna ca pretul final este in jur a 3,751 miliarde de euro. Pretul demonstreaza ca bunurile romanesti au valoare europeana"", a apreciat Vladescu.
TENSIUNE. Intrarea membrilor comisiei de privatizare in sala conferintei de presa era programata pentru ora 19:07. O intarziere de doar cateva minute a pus pe jar televiziunile, care aveau rezervat timpul de satelit. Ziaristii din presa scrisa fierbeau si ei. Asteptau sa completeze articolele pregatite cu informatia esentiala: castigatorul si pretul. La ora 18:50 zaresc numele castigatorului pe ecranul laptopului de pe care se facea proiectia oficiala pe ecran. Sa fie vorba tot de doua versiuni gata pregatite, cu ambele banci competitoare? Primul vorbeste reprezentantul castigatorului. Este incantat de rezultat si de procesul de privatizare in sine. Este atat de incantat incat ne promite ca ne va da o mana de ajutor la intrarea in Europa. ""Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a aduce Romania in Europa"", ne promite Manfred Wimmer, directorul de strategie al Erste Bank. Austria va avea presedintia UE cand se va decide daca Romania adera la termen. Multumit de privatizare se declara si reprezentantul Millennium BCP, dar nu si de rezultat.
BERD SI IFC. Multumiti se declara si reprezentantii BERD si IFC. Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Actiunile valoreaza acum 1,515 miliarde de euro. Reprezentantii celor doua institutii au marturisit ca nu se asteptau nici ei sa obtina un asemenea rezultat, dar amintesc si faptul ca acum doi ani prespectivele Romaniei erau sumbre.
PRETURILE. La final, Sebastian Vladescu i-a oferit vicepresedintelui comisiei de privatizare, Nicolae Cinteza, hard-discul calculatorului care a mijlocit tranzactia si care ""stia"" si pretul oferit de BCP. Trei lovituri de ciocan se presupune ca au distrus dovezile privind pretul oferit de cel de-al doilea clasat. Acesta va mai ramane in plicul sigilat al Finantelor si in mintea reprezentantului bancii care a introdus oferta in computer.

DOMINATIA AUSTRIACA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.