Susanne Osthoff, cetatean german, de profesie arheolog, rapita in Irak pe 25 noiembrie, a fost eliberata, duminica, si transferata la Ambasada germana din Bagdad, apoi imbarcata la bordul unui avion cu destinatia Germania. Conform cotidianului Bild,
Susanne Osthoff, cetatean german, de profesie arheolog, rapita in Irak pe 25 noiembrie, a fost eliberata, duminica, si transferata la Ambasada germana din Bagdad, apoi imbarcata la bordul unui avion cu destinatia Germania. Conform cotidianului Bild, Susanne Osthoff nu doreste sa faca declaratii publice referitoare la conditiile detentiei sale.
Nici soferul Susannei, irakianul Chalid al Schimani, rapit o data cu ea, nu se mai afla, ieri, in mainile rapitorilor, au declarat, surse diplomatice germane. Seful diplomatiei berlineze, Frank-Walter Steinmeier, a precizat ca fosta captiva se afla intr-o stare buna de sanatate, mentioneaza site-ul Yahoo. Osthoff, in varsta de 43 de ani, lucra de peste un deceniu in Irak, pe un santier de prospectii. La cinci zile dupa rapire, birourile televiziunii publice germane din Bagdad, ARD, primeau spre difuzare o inregistrare video infatisand-o pe Susanne legata la ochi cu o banderola, alaturi de soferul sau, inconjurati de trei barbati inarmati. Conform ARD, rapitorii ar fi solicitat ca Germania sa-si retraga sprijinul fata de Guvernul irakian. Trebuie mentionat ca Berlinul nu a trimis trupe in Irak, dar participa la formarea fortelor irakiene in afara teritoriului tarii.
Rapirea arheologului german a coincis cu debutul unui nou ciclu de sechestrari ale occidentalilor in Irak. Dupa capturarea Susannei, alti patru cetateni occidentali (un britanic, un american si doi canadieni), membri ai unei organizatii caritabile, au fost luati ostatici. Presa germana de ieri sesiza atmosfera de mister persistenta in jurul circumstantelor eliberarii lui Osthoff. "A fost vorba doar despre rascumparare?", se intreaba cotidianul Bild.
"Chiar si dupa eliberarea Susannei Osthoff, cazul ramane misterios", adauga ziarul. Sub titlul "Este libera", cotidianul Tagesspiegel ridica aceeasi problema: "Oare rapitorii au avut motive politice sau a fost vorba de la inceput doar de rascumparare? In plus, nu se stie cine au fost rapitorii lui Osthoff". Cotidianul Berliner Zeitung apreciaza ca, desi raman multe intrebari fara raspuns, "totusi, un lucru poate fi spus: noul Guvern a trecut cu succes prima sa criza din domeniul politicii externe". "Cancelaria si ministrul de Externe au actionat cu discretie", subliniaza Berliner Zeitung. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.