Mohamed Munaf, ghidul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, ar putea fi audiat, in premiera, in sistem videoconferinta. Instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB) a hotarat la termenul de ieri, ca Munaf sa fie citat pe cale diplomatica pentru a f
Mohamed Munaf, ghidul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, ar putea fi audiat, in premiera, in sistem videoconferinta. Instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB) a hotarat la termenul de ieri, ca Munaf sa fie citat pe cale diplomatica pentru a fi audiat, la 30 ianuarie 2006. Interogarea acestuia va avea loc, insa, doar daca procedura de citare va putea fi realizata in timp util. Decizia judecatorilor i-a facut pe avocatii partilor implicate in acest dosar sa aiba reactii diferite. Ei au sustinut, citati de Mediafax, ca aceasta modalitate de audiere este ilegala, intrucat nu ar avea suport in normele interne sau internationale de procedura penala. Mai exact, ei au cerut sa li se precizeze care este temeiul juridic in baza caruia Munaf ar putea fi audiat prin sistemul de videoconferinta. Avocatul lui Ovidiu Ohanesian a spus ca este necesar ca instanta sa faca toate demersurile necesare pentru ca Munaf sa fie adus in tara si audiat personal. "Audierea prin videoconferinta nu este procedurala, se incalca principiul contradictorialitatii, Munaf trebuie sa fie prezent pentru a i se pune intrebari. Astfel, noi putem sti daca asupra lui nu se fac presiuni si putem sa-i punem intrebari", a declarat Dumitru Enache. La randul sau, avocatul Gheorghita Mateut a sustinut ca singura metoda in cazul lui Munaf este extradarea, avand in vedere ca este un inculpat arestat care se afla pe teritoriul Irakului si a apreciat ca statul roman a gresit atunci cand a cerut Statelor Unite extradarea. Un termen intermediar in dosarul rapirii a fost stabilit pentru 9 ianuarie 2006, cand vor fi audiati atat Omar Haysam, cat si partile civile constituite in cauza. Hayssam a lipsit, ieri, de la proces, pentru ca are gripa. El a fost trimis in judecata, la jumatatea lunii octombrie, pentru implicarea in rapirea, la Bagdad, a trei jurnalisti romani care au fost racolati de arab pentru a face reportaje despre noile schimbari politice in Irak. Munaf, cu cetatenie americana si irakiana, este judecat in lipsa in acest dosar. Barbatul se afla in arestul din Abu Ghraib si este considerat un caz unic pana acum: este arestat intr-o tara a carei cetatenie o are (Irak), fiind insa detinut intr-un loc considerat a fi teritoriu al unui alt stat al carui cetatean este (SUA, caci se afla intr-o baza militara americana).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.