Mohammad Munaf va fi audiat peste o luna, in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, prin intermediul unui sistem de tip videoconferinta, ceea ce ar constitui o premiera in sistemul judiciar romanesc. Curtea de Apel Bucuresti a decis, l
Mohammad Munaf va fi audiat peste o luna, in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, prin intermediul unui sistem de tip videoconferinta, ceea ce ar constitui o premiera in sistemul judiciar romanesc. Curtea de Apel Bucuresti a decis, la termenul de ieri, ca Mohammad Munaf - ghidul jurnalistilor rapiti in Irak - sa fie citat pe cale diplomatica pentru a fi audiat, in data de 30 ianuarie, in sistem videoconferinta. Cu toate acestea, audierea va avea loc la data stabilita doar in cazul in care procedura de citare a lui Munaf pe cale diplomatica va putea fi realizata in timp util.
Dispozitia completului de judecata a fost contestata de avocatii lui Munaf care au sustinut ca aceasta modalitate de audiere este ilegala, intrucat nu ar avea suport in normele interne sau internationale de procedura penala. Mai exact, avocatii au solicitat sa se precizeze care este temeiul juridic in baza caruia Mohammad Munaf ar putea fi audiat prin sistemul de videoconferinta.
Extradarea, singura solutie
Aparatorul jurnalistului Ovidiu Ohanesian, avocatul Dumitru Enache, a declarat, citat de Mediafax, ca este necesar ca instanta sa faca toate demersurile necesare pentru ca Munaf sa fie adus in tara si audiat personal. "Audierea prin videoconferinta nu este procedurala, se incalca principiul contradictorialitatii, Munaf trebuind sa fie prezent pentru a i se pune intrebari. Astfel, noi putem sti daca asupra lui nu se fac presiuni si putem sa-i punem intrebari", a precizat Enache.
La randul sau, aparatorul omului de afaceri sirian Omar Hayssam, avocatul Gheorghita Mateut, a sustinut ca aceasta audiere prin videoconferinta nu este nici o modalitate tipica, nici atipica. Acesta a opinat insa ca singura metoda in cazul lui Munaf este extradarea, avand in vedere ca este un inculpat arestat care se afla pe teritoriul Irakului. Totodata, el a apreciat ca statul roman a gresit atunci cand a cerut Statelor Unite extradarea.
In acest sens, avocatii au sustinut necesitatea unei cereri catre Irak in sensul extradarii lui Munaf, dar instanta a apreciat ca o asemenea situatie poate fi avuta in vedere numai dupa solutionarea recursului impotriva ordinului prin care s-a decis ca cererea de extradare a lui Mohammad Munaf sa nu fie transmisa SUA.
Pe de alta parte, instanta a stabilit un termen intermediar pentru 9 ianuarie, la care sa fie audiati atat Omar Hayssam, cat si partile civile constituite in cauza. Omar Hayssam a lipsit la termenul de ieri, in dosar fiind depusa o adeverinta medicala potrivit careia acesta sufera de "o stare gripala".
Mohammad Munaf a fost trimis in judecata, alaturi de omul de afaceri sirian Omar Hayssam, pentru implicare in rapirea celor trei ziaristi romani in Irak. Munaf - care are dubla cetatenie, americana si irakiana - se afla in prezent in arest intr-o baza militara americana din Irak, fiind judecat in lipsa in acest dosar. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.