Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, a prezentat ieri o mini-schita a starii justitiei romanesti, asupra careia va fi prezentat un raport Parlamentului la 12 ianuarie. Ideile principale enuntate de magistratul Dan Lu
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, a prezentat ieri o mini-schita a starii justitiei romanesti, asupra careia va fi prezentat un raport Parlamentului la 12 ianuarie.


Ideile principale enuntate de magistratul Dan Lupascu ieri, in conferinta de presa privind bilantul de activitate a CSM, arata ca in 2005 cetatenii romani, fie ei oameni simpli, magistrati sau demnitari, au constientizat (mai rapid ori mai greoi, ori numai dupa ""bobarnace"") rolul si importanta Consiliului pentru inscrierea tarii noastre in randurile statelor democratice ale Uniunii Europene. Simplii cetateni au demonstrat
asta adresandu-se direct Consiliului cu aproape 20.000 de memorii in cautarea dreptatii, 19.000 primindu-si raspunsul. Parlamentul, Guvernul, Ministerul Justitiei au inteles ca fara CSM nu se poate si i-au cerut avizul pentru promovarea a 41 de acte normative, doar 30 fiind avizate favorabil. Magistratii, fie ei judecatori, fie procurori, s-au adresat in numar de 40 Consiliului pentru a le apara reputatia. Doar 17 au avut castig de cauza, sase fiind de-a dreptul refuzati.
MAGISTRATI LIPSA. O alta problema a justitiei romanesti o constituie incarcatura mare de dosare pe cap de judecator. Media pe primele trei trimestre ale lui 2005 arata ca un tanar judecator de judecatorie a avut de solutionat 585 de dosare, unul de tribunal, 482, iar unul de curte, exact 719. La Curtea de Apel Cluj, de exemplu, ""aproape ca s-a rupt filmul"": un judecator a avut de rezolvat mai mult de 1.300 de dosare. Actul de dreptate in Romania s-a infaptuit in 41 de tribunale, in loc de 42 cat prevede legea, iar Judecatorii ne mai lipsesc 10. La sefia instantelor si parchetelor nu prea s-a inghesuit lumea, marcata de ""psihoza micului dictator"", potrivit lui Dan Lupascu. Toate astea pe fondul plecarii masive din magistratura. Ne lipsesc deja 1.181 de judecatori si procurori, iar din Consiliu vor sa plece mai multi membri, procurorul Tuculeanu depunandu-si dosarul pentru pensionare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.