Banca austriaca Erste Bank este favorita in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), insa institutia portugheza de credit Millennium bcp se va plasa aproape, potrivit unor analisti citati de Reuters. "Erste este intr-o pozitie mai bu

Banca austriaca Erste Bank este favorita in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), insa institutia portugheza de credit Millennium bcp se va plasa aproape, potrivit unor analisti citati de Reuters. "Erste este intr-o pozitie mai buna decat Millennium pentru ca este o banca mai mare. Din punct de vedere strategic, Erste are experienta in cumpararea si restructurarea de banci in regiune", a declarat Jiri Stanik, analist la firma de brokeraj Wood and Co din Praga. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va anunta marti castigatorul licitatiei pentru preluarea BCR, iar Guvernul spera ca va semna contractul miercuri.

Oferte la cote maxime

Analistii considera ca cele doua banci vor majora la maxim ofertele, tentate de primul loc pe o piata care promite o dezvoltare rapida. "Erste are experienta importanta in regiune. Pe de alta parte, daca Millennium nu reuseste sa preia BCR, nu stiu unde ar mai putea cumpara in zona. Nu cred ca Millennium se va orienta mai spre est, in Rusia sau Ucraina, de exemplu", a spus analistul Florin Petria.
Potrivit unui studiu al Bank Austria Creditanstalt, activele totale bancare din Romania s-au plasat in 2004 la 38,3% din Produsul Intern Brut, comparativ cu 65,6% in Bulgaria si fata de media de 78,2% din noile state membre ale Uniunii Europene.
Analistii sunt de parere ca Erste ar putea mult mai usor sa-si permita sa preia BCR, care la sfarsitul lunii iunie avea active in valoare de 7,3 miliarde de euro, aproximativ 4,5 milioane de clienti si peste 340 de filiale.
"Cand Erste Bank si BCP au fost selectate in etapa finala s-a putut vedea din reactia pietei, in ziua anuntului, ca investitorii la BCP nu au primit bine vestea", a afirmat Stanik. In ziua anuntului, actiunile Erste au crescut cu 0,2%, in timp ce titlurile Millennium au scazut cu apoape 8%, intrucat investitorii s-au temut de o eventuala majorare de capital pentru finantarea tranzactiei. "Daca ar cumpara o banca asa de mare precum BCR, ar trebui sa efectueze o majorare importanta de capital. Reactia negativa in cazul pretului actiunilor ar putea fi mai mare pentru BCP. Dar orice se poate intampla", a adaugat Stanik.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.