Operatorul britanic aeroportuar BAA a semnat un contract pentru preluarea controlului asupra Budapest Airport, companie ce administreaza aeroportul capitalei ungare, in valoare de 2,2 miliarde de dolari. Potrivit Reuters, contractul prevede plata de
Operatorul britanic aeroportuar BAA a semnat un contract pentru preluarea controlului asupra Budapest Airport, companie ce administreaza aeroportul capitalei ungare, in valoare de 2,2 miliarde de dolari. Potrivit Reuters, contractul prevede plata de catre BAA a sumei de 2,2 miliarde de dolari pentru o participatie de 75 la suta si dreptul de a administra aeroportul si unele active legate de acesta, timp de 75 de ani. Este cea mai importanta operatiune de privatizare a unei companii din Ungaria si cea mai mare achizitie realizata vreodata de BAA. Agentiile de evaluare financiara Standard&Poor's si Moody's au anuntat, insa, ca pretul tranzactiei le-ar putea determina sa diminueze cu o treapta ratingul companiei britanice.
In opinia oficialilor BAA, acordul este promitator avand in vedere ca aeroportul, a carui suprafata este relativ egala cu cea a aeroportului londonez Heathrow, are un potential ridicat de dezvoltare si sanse de a deveni principalul nod aerian al Europei Centrale. "Obiectivul meu este de a face din Budapest Airport cel mai important aeroport din regiune", a declarat directorul pentru operatiuni internationale al BAA, Chris Woodruff. Compania intentioneaza sa dubleze numarul de pasageri care utilizeaza aeroportul din Budapesta la aproape 20 de milioane de persoane anual, de la circa 7,5 milioane in 2005, sa extinda principalul terminal, sa dezvolte operatiunile de retail si de catering si sa reduca taxele suportate de liniile aeriene. Compania negociaza cu Guvernul ungar cooperarea la crearea unei cai feroviare rapide intre aeroport si centrul Budapestei, a declarat ministrul Economiei, Janos Koka, care a precizat ca investitiile BAA ar putea crea 30.000 de noi locuri de munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.