Presedintele american, George W. Bush, a sustinut, duminica, o alocutiune solemna adresata natiunii, prima rostita din biroul Oval, dupa invadarea Irakului, in martie 2003. In cadrul discursului de 20 de minute, liderul Casei Albe a asigurat ca SUA "
Presedintele american, George W. Bush, a sustinut, duminica, o alocutiune solemna adresata natiunii, prima rostita din biroul Oval, dupa invadarea Irakului, in martie 2003. In cadrul discursului de 20 de minute, liderul Casei Albe a asigurat ca SUA "sunt pe cale de a castiga razboiul", chiar daca pe americani ii asteapta in continuare sacrificii. Dificultatile din Irak si criticile vehiculate la adresa strategiei Casei Albe in aceasta tara au fost, de asemenea, abordate in alocutiune. Bush a facut apel la americani sa "dea dovada de rabdare in aceasta lupta dificila, nobila si necesara", evocand "progresele constante" inregistrate in Irak, noteaza Rompres.
De la declansarea razboiului impotriva Irakului, au fost ucisi 2156 de militari americani. Nici aceasta situattie, nici presiunile crescande exercitate din interiorul SUA pentru o revenire a trupelor in tara nu-l determina pe liderul de la Washington sa grabeasca retragerea. El a evocat insa posibilitatea unei reduceri graduale a efectivelor, tinand sa precizeze, insa, ca trupele americane vor ramane in Irak pana la obtinerea victoriei finale. Si de aceasta data s-a ferit de avansarea unor termene concrete ("calendare artificiale"). "Este important ca fiecare american sa inteleaga consecintele unei retrageri din Irak inainte ca misiunea noastra sa se fi incheiat", a comentat Bush, recunoscand insa ca acest razboi este "controversat".
In opinia presedintelui SUA, o retragere ar echivala cu abandonarea "prietenilor irakieni" si cu un semnal adresat lumii ca nu se poate avea incredere in cuvantul Americii. "Am preda Irakul in mainile inamicilor care au jurat sa ne atace, iar aceasta ar incuraja miscarea terorista globala si ar face-o mai periculoasa ca niciodata inainte", a spus el.
Bush a estimat, totodata, ca alegerile legislative din Irak marcheaza inceputul unei "democratii constitutionale in inima Orientului Mijlociu", ceea ce inseamna ca "intr-o regiune vitala pentru lume, America poseda un aliat de o forta crescanda in lupta impotriva terorismului". Totusi, "alegerile nu inseamna sfarsitul violentei", a atentionat seful Casei Albe. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.