Dupa o jumatate de an marcata de evolutii spectaculoase, cu cresteri si descresteri bruste ale cotatiilor, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a intrat intr-o perioada de stabilizare, brokerii estimand ca nu se vor inregistra fluctuatii semnificative ale
Dupa o jumatate de an marcata de evolutii spectaculoase, cu cresteri si descresteri bruste ale cotatiilor, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a intrat intr-o perioada de stabilizare, brokerii estimand ca nu se vor inregistra fluctuatii semnificative ale cotatiilor sau a lichiditatii pana la sfarsitul anului.
Amanarea aplicarii de la 1 ianuarie 2006 a ultimei variante a Codului Fiscal nu va influenta piata.
"Piata nu va reactiona la aceasta veste. Modalitatea de impozitare a castigurilor pe piata de capital inclusa in ultima varianta a proiectului de Cod Fiscal este agreata de investitori, nu influenteaza negativ piata. Efectele modificarilor au fost deja consumate. Numai eventuala schimbare a impozitarii veniturilor din investitii va afecta nefavorabil bursa, daca nu convine investitorilor", a declarat directorul general al companiei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas.
Pana la intrarea in vigoare a Codului Fiscal se va aplica sistemul actual de impozitare cu 1% a profitului obtinut din vanzarea actiunilor, cu nedeductibilitatea pierderilor.
Potrivit Codului Fiscal in vigoare de la inceputul lunii iunie, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu 1 iunie 2005 si instrainate de la 1 ianuarie 2006, intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii. Castigului net aferent titlurilor achizitionate de la 1 iunie 2005 si vandute dupa o perioada mai mare de un an de la achizitionare i se va aplica o cota de 1%.
"Amanarea aplicarii impozitului ar putea sa influenteze piata, in sensul ca cei care se grabeau sa marcheze profiturile pana la finele acestui an pentru a plati un impozit de 1% nu vor mai lua aceasta decizie pentru ca nu vor mai fi presati de timp. Pe de alta parte, dispare expectatia ca ar putea fi fortata piata astfel incat pretul de la finele anului 2005 sa fie ridicat", a apreciat un alt broker. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, vineri, ca proiectul nu va fi aplicat de la 1 ianuarie 2006, ci dupa o perioada "de decalaj" de la momentul adoptarii, care urmeaza sa fie stabilita.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.