1.600 de facturi fiscale folosite ilegal, schimbarea periodica a sediului firmei, inlocuirea administratorilor si cesionarea repetata a actiunilor. Aceasta este metoda prin care reprezentantii SC Anaporex SRL din localitatea Bulgarus, judetul Timisoa

1.600 de facturi fiscale folosite ilegal, schimbarea periodica a sediului firmei, inlocuirea administratorilor si cesionarea repetata a actiunilor. Aceasta este metoda prin care reprezentantii SC Anaporex SRL din localitatea Bulgarus, judetul Timisoara, au reusit sa creeze statului un prejudiciu de aproape 50 de miliarde de lei. Cazul se afla in atentia ofiterilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Timis si a procurorilor Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara.

Ancheta in acest caz a fost demarata de comisarii Garzii Financiare Timis in urma unei solicitari a Politiei Transporturi din cadrul IJP Timis, prin care se cerea verificarea a zece facturi fiscale emise, in lunile septembrie, octombrie si decembrie 2002, de catre Anaporex SRL firmei SC Infadres SRL Timisoara.
Din primele verificari, comisarii au aflat ca SC Anaporex, infiintata la data de 10 iunie 1999, i-a avut initial ca asociati pe Bujor Jurca si Cornel Plesu, fiind cooptati, in 2001, respectiv 2002, Pompiliu Beaca si Dana Rodica Boboc. Ulterior, prin cererea de inscriere de mentiuni nr. 2700/28.02.2002, ies din societate Bujor Jurca si Cornel Plesu, sediul societatii fiind schimbat in luna iunie a aceluiasi an.
Pentru a deruta si mai mult organele de control, in luna noiembrie 2003, Dana Rodica Boboc se retrage din functia de administrator, postul fiind ocupat, prin alta cerere de mentiuni, de catre Petru Antonie Radulescu.
Mai mult, in luna martie 2004, printr-o alta cerere de inscriere de mentiuni, asociat unic devine Vasile Mihaluca, care in fata comisarilor Garzii Financiare a declarat ca "nu stie nimic despre societatea Anaporex si nu a semnat nici un document care sa faca referire la aceasta societate".

Administrator "cumparat" cu un milion de lei...

Incercand sa dea de urma celor care au emis facturile, comisarii au mers la sediul declarat al firmei. Dar, societatea nu mai functiona la adresa respectiva, iar despre administrator nu se stia nimic.
Comisarii au cerut informatii tuturor institutiilor abilitate, ajungand, intr-un tarziu, in satul timisorean Grabat. Acolo, la bufet, l-au gasit pe Radulescu.
Luat la intrebari, administratorul Petre Antonie Radulescu a spus ca a fost cautat, la carciuma, de Boboc si Bradiceanu, care l-au dus in cabinetul avocatei Claudia Vasi din Timisoara pentru a semna un contract de cesiune.
Radulescu a afirmat ca in schimbul acestui serviciu a primit de la cei doi suma de un milion de lei vechi si ca de toate tranzactiile comerciale urmau sa se ocupe tot Boboc si Bradiceanu.
Seful Garzii Financiare Timis ne-a mai spus ca, din declaratiile lui Radulescu, reiese ca acesta "nu a avut niciodata documentele contabile ale firmei, nu a condus niciodata evidenta contabila si nici nu a imputernicit pe nimeni sa o faca".

... si asociat unic care n-a auzit de firma

Nici audierea asociatului unic al societatii nu i-a ajutat prea mult pe comisari. Potrivit sesizarii adresate Parchetului, Vasile Mihaluca a declarat ca "la cesionarea partilor sociale de catre Dana Rodica Boboc catre el nu s-au intocmit acte de predare-primire a documentelor cu regim special ridicate de la DGFP Timis - Biroul de gestionare formulare". "Mihaluca ne-a declarat ca nu a auzit niciodata de aceasta firma si ca nu intelege ce inseamna evidenta contabila, documente cu regim special, facturi fiscale, chitantiere, balante de verificare, declaratii de impozite si taxe, deconturi de TVA, bilanturi si nici nu detine asemenea documente care apartin firmei Anaporex", ne-a mai spus Olari.

Facturi fiscale ridicate de persoane fara nici o calitate in societate

Continuand verificarile, comisarii au aflat ca, in perioada 1999 - 2004, s-au ridicat de la DGFP Timis, in numele Anaporex, 1.600 de facturi fiscale.
Persoanele care au semnat pentru aceste documente cu regim special sunt Simon Adolf (500 buc.), Silviu Sincari (500 buc.), Cornel Plesu (250 buc.), Vasile Mihaluca (100 buc.) si Dana Rodica Boboc (250 buc.).
"Simon Adolf si Silviu Sincari nu apar ca persoane care sa aiba legatura cu Anaporex, asa cum reiese din istoricul firmei trimis noua de catre Oficiul Registrului Comertului", ne-a mai spus comisarul sef Olari, precizand ca, printre seriile acestor facturi, se regasesc si cele emise catre Infadres SRL.
Prejudiciul estimat de comisari s-a ridicat la 4.964.712 RON, dintre care 2.820.856 RON reprezinta impozitul pe profit, restul de 2.143.856 RON fiind TVA. In urma acestor constatari, comisarii Garzii Financiare Timis au trimis sesizari Parchetului, Inspectoratului Judetean de Politie Timis si DGFP, cerand continuarea verificarilor in vederea stabilirii cu exactitate a prejudiciului creat si a tuturor persoanelor implicate.
In Nota, comisarii mentioneaza ca "potrivit prevederilor Legii 31/90 republicata si a art. 10 pct. 1 din Legea 82/91 republicata in 2005, ale Codului penal si ale celui de procedura penala, vinovatia apartine administratorului societatii, Petru Antonie Radulescu". De asemenea, comisarii au atras atentia organelor de control asupra faptului ca facturile fiscale au fost ridicate de mai multe persoane, printre care si Simon Adolf, Nicolae Bradiceanu si Dana Rodica Boboc, implicati in alte opt cercetari penale desfasurate de Garda Financiara: SC Desamir Compact SRL, SC Orient Expres SRL, SC Sav Betagro SRL, SC Company Regon SRL, SC Granagro SRL, SC Companagra SRL, SC Silocer SRL si SC Bojan Trade SRL.

Urmeaza audierile

Contactat telefonic, comisarul Serban Pittner, purtatorul de cuvant al IJP Timis, ne-a declarat ca dosarul se afla in faza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale la Serviciul de Investigare a Fraudelor.
"Garda Financiara a estimat ca prejudiciul adus de SC Anaporex SRL este de aproape 50 de miliarde de lei, dar acest lucru urmeaza sa fie stabilit cu exactitate de catre ofiteri de la Economic si inspectori din cadrul DGFP. Saptamana aceasta se va proceda la audierea administratorului societatii sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si fals la Legea contabilitatii.
In ceea ce o priveste pe Dana Rodica Boboc, avand in vedere ca se sustrage anchetei, va fi data in urmarire generala", ne-a mai spus comisarul Pittner, precizand ca vor fi cautate si audiate si persoanele care figureaza ca soferi pe facturile fiscale.

Supermiliardarii din Giroc

Un alt caz aflat in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Timisoara face referire la prejudiciul de peste 120,7 miliarde de lei, creat de administratorul si asociatul unic al firmei SC Romad Impex SRL, cu sediul in localitatea timisoreana Giroc. Daniel Mihai Pasca este cercetat penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si folosirea pe nedrept a creditului societatii, dupa ce, intre anii 2003 - 2004, nu a inregistrat in contabilitate veniturile obtinute din comertul cu cereale si materiale feroase, sustragandu-se astfel de la plata impozitelor datorate bugetului de stat.

Fantomele si mia de miliarde

De la inceputul acestui an, comisarii Garzii Financiare au descoperit 11 firme-fantoma, toate in judetul Timis, care au creat statului un prejudiciu estimat la peste 1.000 de miliarde de lei. In afara SC Anaporex SRL din Bulgarus si SC Romad Impex SRL din Giroc, acestea sunt SC Medana SRL (asociat unic Luminita Radulescu, fugita in Austria, sotia lui Petre Antonie Radulescu), Bojan Trade SRL din Timisoara, Orient Expres SRL din Lugoj si Desamir Compact SRL din Bulgarus (administrator Simon Adolf), Company Regen SRL, Granagra SRL, Silocer SRL si Campanagra SRL (administratori Nicolae Brediceanu si Dana Rodica Boboc) si SC Betagro SRL din Bethausen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.