Compania germana EnBW intentioneaza sa deschida o firma subsidiara in Romania, indiferent daca va fi desemnata sau nu castigator in procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. "Proiectul este inca pe linia de avizare a board-ului nostru, dar vr
Compania germana EnBW intentioneaza sa deschida o firma subsidiara in Romania, indiferent daca va fi desemnata sau nu castigator in procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. "Proiectul este inca pe linia de avizare a board-ului nostru, dar vrem sa deschidem o firma in Romania si una in Turcia", a declarat Amir Ghoreishi, director executiv general de strategie al companiei. El a precizat ca subsidiara locala ar avea un rol administrativ si reprezinta o modalitate prin care grupul poate fi prezent intr-o piata cu oportunitati de dezvoltare. In ceea ce priveste privatizarea Electrica Muntenia Sud (EMS), reprezentantii grupului spun ca proiectul este principala prioritate a EnBW. "Suntem un grup suficient de mare pentru a putea sa raspundem la nevoile de dezvoltare a infrastructurii, dar nu suntem intr-atat de mari incat Romania sa fie doar un punct la marginea grupului nostru", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al EnBW, Utz Claassen.
Ghoreishi a apreciat ca, in cazul castigarii privatizarii EMS, urmatorul pas logic ar fi achizitionarea unui producator de energie electrica. "Ne uitam si la Nuclearelectrica, pentru ca avem experienta in energie nucleara", a mai spus Ghoreishi.
EnBW isi pregateste oferta finala pentru Electrica Muntenia Sud, care va fi depusa pe data de 31 ianuarie. Ghoreishi nu a dorit sa faca precizari asupra pretului oferit si nici asupra declaratiilor unor oficiali, care au apreciat ca EMS ar trebui sa valoreze cat toate cele patru filiale Electrica privatizate anterior. Intrebat daca 500 milioane de euro ar putea fi un pret potrivit pentru Electrica Muntenia Sud, reprezentantul EnBW a apreciat ca acest lucru ar insemna un pret de 500 de euro pe client, destul de neobisnuit in astfel de tranzactii.
Autoritatile romane au prelungit, recent, termenul de depunere a ofertelor finale pentru preluarea Electrica Muntenia Sud pana la 31 ianuarie 2006, ca urmare a solicitarilor primite din partea unor competitori. Statul va vinde 67,5% din actiunile societatii de distributie. Alaturi de EnBW, alte noua companii si-au manifestat interesul de a prelua EMS: EVN (Austria), Gaz de France, RWE si E.ON (Germania), Iberdrola si Union Fenosa (Spania), AES (SUA), CEZ (Cehia) si Enel (Italia). Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei (1913 miliarde de lei vechi) si peste un milion de clienti finali, in judetele Ilfov, Giurgiu si in Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.