COSMETICA Ce se ascunde in spatele exfolierii unghiilor? Boli, regim alimentar dezechilibrat, tratamente cosmeticea€¦ Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina, ne

COSMETICA

Ce se ascunde in spatele exfolierii unghiilor? Boli, regim alimentar dezechilibrat, tratamente cosmeticea€¦ Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina, ne lamureste. ""Exfolierea unghiilor este cauzata de mai multe boli. Dintre aceste boli, de departe cea mai raspandita si cea mai importanta este micoza unghiilor - onicomicoza, intalnita in 90% dintre cazuri. Dar sunt situatii in care trebuie facut diagnosticul diferential intre ciuperca unghiei si alte boli. Pentru ca unghiile mai pot fi afectate in psoriazis, eczeme, lichen plan, in urma unor traumatisme, dupa diverse tratamente"", explica dr. Carmen Madeleine Curea.
Este bine ca micoza sa fie descoperita in stadiu interdigital, cand intre degete sau pe talpa apare o descuamare a pielii. Daca lama unghiala nu este afectata, tratamentele locale sunt eficiente. Cand insa ciuperca a afectat suprafata unghiei, deja nu se mai pune problema unui tratament local. Pentru ca tratamentul local nu mai este eficient, deoarece nu penetreaza unghia si nu actioneaza in profunzime. ""Cand ciuperca a afectat lama unghiala, se recurge numai la tratament sistemic, administrat oral, cu produse antimicotice ce actioneaza la nivelul tuturor tesuturilor. Astfel, unghia creste impregnata in produs antimicotic, iar ciuperca este distrusa. Dar asta nu inseamna ca lama unghiala se clarifica imediat. Tratamentul dureaza, de obicei, doua luni la unghiile de la maini si trei luni la unghiile de la picioare"", spune medicul dermatolog. De aceea, exfolierea unghiilor ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne conduca la specialist. Acesta este singurul care, prin examenul micologic al lamei unghiale, poate preciza corect cauza exfolierii unghiilor.
Deficit de vitamine si oligoelemente
Un alt factor ce conduce la exfolierea unghiilor este hipovitaminoza, deficit al unor elemente esentiale in organism. ""In acest caz se intervine cu suplimente compuse din: vitamine (B1, B6 si E), aminoacizi cu sulf, proteine, minerale (Cu, Fe, Zn) si oligoelemente, utile pentru cresterea unghiilor, dar si a parului"", spune dermatologul. Suplimentele se recomanda mai ales persoanelor care au regimuri alimentare monotone, dezechilibrate, de exemplu vegetarienii.
Medicul atrage atentia ca afectiunile unghiilor pot fi produse si de oja, care are in compozitie un solvent puternic.

ONICOMICOZA. ""Unghia normala are un aspect transparent, este omogena, neteda, subtire, cu evidentierea clara a lunulei - zona alba, in forma de semiluna, care se afla la baza unghiei. Prin transparenta ei se vede patul unghial de dedesubt. In anumite situatii, unghia incepe sa se ingroase de la radacina sau de la marginea libera a unghiei. Pe masura ce se ingroasa, se opacifiaza, iar intre unghie si patul unghial se formeaza un depozit subunghial friabil si lama unghiala incepe sa se exfolieze, sa se descuameze strat cu strat. In acest caz vorbim de onicomicoza"", explica dr. Carmen Madeleine Curea.
CAUZE. Dr. Luminita-Natalia Sarca, medic primar medicina interna, medic homeopat la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti, precizeaza ca nu este bine sa se aplice tot felul de tratamente pe unghii fara consultul prealabil al medicului. Acesta va stabili cauza exfolierii unghiilor si va prescrie un tratament individualizat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.