Comisia Europeana a prezentat un plan de reforma a sistemului de plati din Uniunea Europeana care va reduce costul tranzactiilor nationale si transfrontaliere, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii, cu pana la 100 de miliarde de euro
Comisia Europeana a prezentat un plan de reforma a sistemului de plati din Uniunea Europeana care va reduce costul tranzactiilor nationale si transfrontaliere, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru companii, cu pana la 100 de miliarde de euro anual, transmite Mediafax. Potrivit Executivului comunitar, propunerile vor face ca platile electronice prin intermediul cardurilor, debitele directe, transferurile bancare sau facturile realizate intre statele membre sa devina, pana in 2010, la fel de ieftine ca si cele pe plan national. Comisarul european pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, a declarat ca, in cazul in care bancile vor ezita sa contribuie la aplicarea noilor reguli, vor fi stimulate sa faca acest lucru. In opinia lui McCreevy, concurenta provenita din noile state membre privind sistemele nationale si transfrontaliere de plata vor determina bancile sa participe la crearea unei zone europene a platilor. Reforma va conduce la aparitia unui cadru comun pentru functionarea unei piete unice a platilor, pentru integrarea si rationalizarea sistemelor nationale din cele 25 de state membre, cel mai mult de castigat urmand sa aiba, potrivit Comisiei, consumatorii din Italia si Spania. "O piata mai eficienta si mai competitiva va permite europenilor sa plateasca mai putin pentru serviciile bancare de baza, costul mediu anual al acestora variind in prezent intre 34 si 252 de euro", se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Potrivit Comisiei, crearea unei piete unice a platilor va contribui la dezvoltarea sistemului european si la aparitia de noi locuri de munca. Masurile de reforma trebuie sa fie aprobate de Guvernele statelor membre, precum si de Parlamentul European. Propunerile se refera la platile de pana la 50.000 de euro, sau echivalentul acestei sume in orice alta valuta, si prevad ca, din ianuarie 2010, operatiunile derulate in aceeasi moneda sa fie finalizate pana la sfarsitul primei zile lucratoare ulterioare zilei in care a fost finalizata tranzactia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.