Piata la termen de la Sibiu a inregistrat in noiembrie un nou record de tranzactionare, 147.005 contracte, cu 1,5% mai mult decat precedentul nivel de referinta stabilit in octombrie.
Cresterea lichiditatii a facut ca numarul pozitiilor desch

Piata la termen de la Sibiu a inregistrat in noiembrie un nou record de tranzactionare, 147.005 contracte, cu 1,5% mai mult decat precedentul nivel de referinta stabilit in octombrie.
Cresterea lichiditatii a facut ca numarul pozitiilor deschise sa urce la aproape 105.000, mai mult cu 34% fata de inceputul lui noiembrie. Dintre acestea, aproape 50% sunt deschise pentru scadenta martie 2006.
"Cel mai important intermediar a fost SSIF Vanguard, care s-a mentinut pe prima pozitie, majorandu-si cota de piata la 24% din volumul total de tranzactionare", a precizat Radu Luca, economist la bursa sibiana.
Urmatoarele doua locuri au fost ocupate de Broker Cluj si SSIF Estinvest. Transilvania Capital si BT Securities, intermediari care au intrat in piata in urma cu cateva luni, s-au pozitionat pe locurile 4, respectiv 5.
Daca acestora le adaugam SSIF Broker si Target Capital, se observa ca firmele clujene au participat la realizarea unei cote de 33% din ansamblul pietei. "Evolutia pietei la termen va fi intr-o continua crestere, numarul clientilor interesati de instrumentele derivate fiind in crestere de la o luna la alta, crede Bogdan Ungureanu de la BT Securities. Apropierea de scadenta decembrie va aduce la o scadere a posibilitatilor de castig, urmand sa creasca lichiditatea pe martie".
"Urmatoarele pozitii, pana la locul 10, sunt ocupate de firme de dimensiuni medii, precum Orizont Vest, Finwest, Nova si Muntenia Global, volumul lor de tranzactionare crescand fata de luna anterioara, a explicat Luca. Ele au facut rocada cu Delta Valori Mobiliare si SwissCapital, care nu au prezentat aceeasi vigoare ca in perioada precedenta.
Acestea se pare ca au in portofoliu investitori atrasi de operatiuni de arbitraj, care s-au rezumat la a lua pozitii masive pentru martie, reducandu-si interesul pentru operatiunile speculative intra-day sau de scurta durata".
In cursul lunii trecute, in piata sibiana a aparut un nou intermediar, SSIF Geoffrey Invest din Alba Iulia, care a reusit tranzactii insumand 1.079 contracte.
"In viitorul apropiat ne propunem o serie de masuri care sa vina in sprijinul investitorilor, ce vor conduce implicit la cresterea lichiditatii, a precizat Teodor Ancuta, presedintele bursei. Avem in vedere implementarea a 3 actiuni noi, ce vor avea drept suport actiunile Sicomed Bucuresti, SSIF Broker Cluj si Sinteza Oradea care se vor adauga celor 21 existente, introducerea scadentelor la 9 si 12 luni pentru cele mai lichide sase titluri", a incheiat presedintele BMFMS.

Investitorii prefera derivatele SIF

In noiembrie, cele mai atragatoare pentru investitori au fost contractele futures care au ca suport actiunile Societatilor de Investitii Financiare (SIF), acestea realizand peste 39 la suta din volumul total, beneficiind totodata si de cele mai ridicate randamente. Cele mai atractive derivate au fost cele pe SIF-uri, care au generat 39,08 la suta din volumul total de tranzactionare, ele oferind, totodata, si cele mai ridicate randamente lunare.
Preturile futures ale SIF-urilor au urcat in medie cu 22 la suta. Cele mai ridicate randamente, 235 la suta au fost inregistrate pentru SIF 5 cu scadenta martie 2006, care saptamana trecuta au fluctuat intre 2,8 si 2,89 lei, fata de 2,29 lei, la inceputul lunii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.