Capitalul social minim al burselor de marfuri va reprezenta echivalentul in lei a cel putin un milion de euro, iar actionarii vor fi numai persoane juridice, acestea avand posibilitatea sa detina, direct sau indirect, maximum 5% din drepturile de vot
Capitalul social minim al burselor de marfuri va reprezenta echivalentul in lei a cel putin un milion de euro, iar actionarii vor fi numai persoane juridice, acestea avand posibilitatea sa detina, direct sau indirect, maximum 5% din drepturile de vot. Aceaste prevederi sunt incluse legea privind bursele de marfuri, aprobata de Parlament si trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei. Bursele de marfuri vor putea sa administreze piete la disponibil, piete ale licitatiilor, piete mixte si piete ale creantelor, precum si orice alte tipuri de piete, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in legislatia specifica acestora. Pe piata la disponibil se negociaza oferte si se efectueaza tranzactii pentru incheierea contractelor spot (la vedere) si forward (la termen), piata licitatiilor fiind organizata pentru vanzarea sau achizitia de marfuri, servicii sau lucrari ce necesita specificatii tehnice pentru a fi identificabile si vandabile. Piata mixta este o piata la disponibil incipienta, fiind organizata ori de cate ori se urmareste trecerea unei marfuri de pe piata licitatiilor pe cea la disponibil. Piata mixta va avea caracteristicile ambelor piete mentionate anterior. Piata creantelor va fi destinata vanzarii sau achizitiei creantelor comerciale. La infiintare, bursele de marfuri vor solicita avizul prealabil si de oportunitate al Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), aceasta fiind autoritatea abilitata sa avizeze, sa supravegheze, sa controleze si sa sanctioneze aceasta categorie de burse. Regulamentele aferente burselor de marfuri va trebui, de asemenea, sa fie avizate de catre Colegiul de Conducere al CCIR. Bursele de marfuri sunt organisme cu drept de autoreglementare, constituite ca societati pe actiuni. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.