Controversa privind avioanele CIA si vizita Condoleezzei Rice in mai multe capitale europene tin prima pagina in presa internationala. La Bucuresti, Rice va fi intampinata si de Nadia Comaneci. Transportarea si detentia suspectilor islamisti in

Controversa privind avioanele CIA si vizita Condoleezzei Rice in mai multe capitale europene tin prima pagina in presa internationala. La
Bucuresti, Rice va fi intampinata si de Nadia Comaneci.

Transportarea si detentia suspectilor islamisti in inchisori secrete din Europa nu vor fi subiecte tabu in cursul turneului european al secretarului de stat Condoleezza Rice. Cel putin asa suna asigurarile date de consilierul pentru securitate nationala, Stephen Hadley. Rice ""va aborda global aceste probleme"", a spus Hadley, precizand ca seful diplomatiei americane va sublinia ca amenintarea terorismului priveste pe toata lumea.
TACERE. Cotidianul New York Times noteaza ca Rice, care va fi salutata la Bucuresti inclusiv de marea campioana Nadia Comaneci, vrea sa linisteasca spiritele, dar nu va confirma existenta centrelor secrete. Chiar inaintea plecarii, seful diplomatiei SUA a declarat ca, inainte de urmatorul atac terorist, trebuie luate in considerare alegerile dificile cu care sunt confruntate guvernele democratice. ""Aceste guverne si cetatenii lor sunt cele care decid daca doresc sa coopereze cu noi pentru a impiedica acte de terorism impotriva propriilor tari si a altor natiuni si cele care decid ce informatii sensibile prezinta in domeniul public"", a spus Rice.
ALIATI. Statele Unite incearca sa convinga, in cadrul turneului european, ca aplicarea unui tratament mai dur unor anumiti suspecti este justificata de razboiul impotriva terorismului. De asemenea, autoritatile SUA vor sa reaminteasca lumii intregi ca au aliati in aceasta batalie. ""Cooperam cu mai multe tari. Aceasta cooperare este insa caracterizata de trei elemente. Primul este ca respectam Constitutia americana, legile americane si tratatele pe care le-am semnat. In al doilea rand, respectam suveranitatea tarilor cu care cooperam. In al treilea rand, nu deplasam pe nimeni in alta parte a lumii pentru a fi torturat"", a repetat consilierul pentru securitate nationala al presedintelui George W. Bush. Afirmatiile de la Washington nu au insa darul de a calma spiritele. Ele merg in paralel cu noi dezvaluiri facute de presa europeana, care confirma existenta unor zboruri si escale suspecte implicand avioane americane. Cel mai recent exemplu este o relatare aparuta in cotidianul italian Corriere della Sera, potrivit caruia avioanele-paravan utilizate de CIA pentru efectuarea ""transporturilor speciale"" cu detinuti catre centrele de detentie din afara granitelor SUA au efectuat cel putin 17 misiuni secrete in Italia dupa data de 11 septembrie 2001.
CRITICI. Dezbaterea continua si in Marea Britanie, unde un grup de experti apreciaza ca Londra se face vinovata de incalcarea legislatiei internationale in cazul in care a permis avioanelor CIA cu prizonieri sa aterizeze pe aeroporturile britanice, fie doar pentru a alimenta.

""WELCOME""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.