Romania are o capacitate redusa de absorbtie a banilor europeni deoarece nu si-a definit prioritatile si nu are 10-15 proiecte mari care sa polarizeze si capitalurile autohtone. Cum arata economia romaneasca la sfarsitul lui 2005? Ce asteapt

Romania are o capacitate redusa de absorbtie a banilor europeni deoarece nu si-a definit prioritatile si nu are
10-15 proiecte mari care sa polarizeze si capitalurile autohtone.

Cum arata economia romaneasca la sfarsitul lui 2005? Ce asteapta oamenii de afaceri de la guvernanti si politicieni? Cat de pregatite sunt firmele romanesti sa faca fata concurentei din UE? Acestea au fost doar cateva dintre intrebarile la care au incercat sa raspunda reprezentanti ai comunitatii de afaceri, politicieni si analisti economici la o dezbatere organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Jurnalul National si Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate.
UNDE NE AFLAM. ""Romania are in 2005 o economie mai deschisa din punct de vedere al exporturilor si al importurilor, iar interventia statului in economie este mai redusa prin scaderea subventiilor si liberalizarii contului de capital"", spune profesorul Daniel Daianu, fost ministru de Finante. Insa el atrage atentia asupra ""iluziei statistice"" in ceea ce priveste nivelul exportului, care se bazeaza prea mult pe productia in lohn, dependenta la randul ei de importuri. O veste buna a fost includerea Romaniei in categoria investment-grade (segmentul investitiilor considerate cu grad scazut de risc) de catre agentiile de rating, opineaza Daianu. Pe de alta parte, exista din ce in ce mai multe industrii controlate de capitaluri straine. Profesorul Daniel Daianu spune ca ar trebui gasite acele bariere netarifare care sa ne permita sa protejam piata interna deoarece ""pietele unice nu sunt atat de unice incat sa nu mai conteze cea interna"".
PREDICTIBILITATE. ""Mediul de afaceri este foarte sensibil la politica"", spune Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). ""O simpla declaratie politica poate schimba cursul la bursa, o schimbare legislativa votata in Parlament poate inchide sau deschide piete"", afirma Babiuc. Presedintele CCIR considera ca oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate pentru a cunoaste ce taxe si impozite vor plati in urmatorii 3-5 ani. ""A doua mare cerinta este continuitatea, iar o alta se refera la definirea directiilor de dezvoltare"", explica Babiuc.
STABILITATE. ""Noul Cod Fiscal va fi gata pe 15 decembrie, cu numai doua saptamani inainte de aplicarea lui, asa ca nemultumirile mediului de afaceri sunt justificate"", opineaza deputatul conservator Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de buget-finante-banci din Camera Deputatilor. In plus, ea a mai spus ca ""nu am reusit sa profitam de ultimii doi-trei ani inainte de intrarea in UE pentru a ajuta firmele mici si mijlocii prin facilitati fiscale sa se capitalizeze"".

CARE SUNT PRIORITATILE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.