Joia trecuta, Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de referinta cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2,25%. A fost prima crestere, din ultimii cinci ani, operata de BCE, nivelul de 2% mentinandu-se din iunie 2003. Analistii prognozeaza posibilit
Joia trecuta, Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de referinta cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2,25%. A fost prima crestere, din ultimii cinci ani, operata de BCE, nivelul de 2% mentinandu-se din iunie 2003. Analistii prognozeaza posibilitatea continuarii procesului, la inceputul anului viitor, cand BCE ar putea ridica dobanda, pana la 2,5-2,75%, in functie de cat de puternice vor fi presiunile inflationiste. In schimb, investitorii nu sunt la fel de siguri, dupa ce Jean Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat ca repetarea cresterii dobanzilor nu este obligatorie. Paritatea a urcat de la 1,1670, minim inregistrat luni la 1,1870 dolari, a doua zi, dupa care s-a cantonat in culoarul 1,17 - 1,18 dolari. Vineri, euro a revenit la 1,17 dolari, chiar daca raportul lunar privind piata muncii americane a indicat crearea a 215.000 noi locuri de munca. Se pare ca mult mai important ramane diferentialul dintre dobanzile de pe cele doua maluri ale Atlanticului, cea americana fiind aproape dubla fata de cea din euro-zona, iar investitorii asteapta majorarea ei, in prima parte a anului viitor la 4,50 - 4,75%. Mult mai spectaculoasa a fost evolutia pretului unciei de aur, care a depasit vineri recordul din februarie 1983, urcand la 509,25 dolari. Reamintim ca in ianuarie 1980, uncia a atins un maxim de 850 dolari. Cresterea pretului metalului pretios, in special in zona asiatica, este o consecinta a politicii bancilor centrale din aceasta parte a lumii, care doresc sa se protejeze in fata evolutiilor paritatii euro/dolar si a evolutiilor pretului titeiului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.