TESTUL DE PATERNITATE O statistica efectuata in SUA arata ca una din zece persoane are dubii referitoare la parintii sai biologici, in special legate de tatal biologic. Multi dintre barbati se intreaba la randul lor: sunt eu oare tatal biologic a

TESTUL DE PATERNITATE

O statistica efectuata in SUA arata ca una din zece persoane are dubii referitoare la parintii sai biologici, in special legate de tatal biologic. Multi dintre barbati se intreaba la randul lor: sunt eu oare tatal biologic al copilului care imi poarta numele? Daca, in urma cu 10 ani, in Romania testul de paternitate se facea aproape exclusiv la solicitarea instantelor, acum din ce in ce mai multi barbati vor sa afle pe cont propriu daca sunt tatii biologici ai copiilor lor. Nu putine sunt cazurile in care tatal se prezinta cu copilul minor la unul dintre laboratoarele specializate, de serologie sau genetica, din cadrul Institutului National de Medicina Legala ""Prof. dr. Mina Minovici"" (INML), pentru a efectua un test de paternitate. Dr. Ligia Barbarii, medic primar legist, ne informeaza ca acest lucru nu este posibil, intrucat si mama copilului trebuie sa isi exprime consimtamantul pentru testare, fie direct, fie printr-un act legalizat notarial. Legea obliga ca pentru minori sau persoanele fara capacitate de exercitiu, acordul sa fie dat de catre tutorele legal. In cazul custodiei comune a minorilor, ambii parinti trebuie sa isi exprime in scris acordul pentru testare. Ei se vor prezenta cu acte de identitate si cu certificatul de nastere al copilului minor. In ce priveste copilul, nu exista restrictii de varsta pentru testare. Ea se poate efectua chiar si imediat dupa nasterea copilului.
Materialul genetic
Un copil mosteneste materialul genetic in proportii perfect egale: 50% de la mama si 50% de la tatal biologic. Comparand profilul ADN al copilului cu profilul ADN al mamei, se poate identifica cu precizie acea proportie de 50% din caracteristicile genetice mostenite de la mama biologica. Restul caracteristicilor ADN ale copilului trebuie sa provina de la tatal biologic. Atunci cand profilul ADN al presupusului tata nu corespunde cu cel al copilului, respectivul barbat este exclus de la paternitate, rezultatul fiind sigur in proportie de 100%. Atunci cand profilul ADN al barbatului investigat corespunde cu cel al copilului, respectivul barbat poate fi tatal biologic. O concluzie de confirmare a paternitatii se formuleaza intotdeauna prin calcularea unei probabilitati de paternitate, care in cazul testelor ADN atinge valori foarte inalte, de peste 99,9999%. ""Restul procentului, de 0,0001%, care pare ca pune rezultatul sub semnul incertitudinii, este doar o cifra ce rezulta din calculul de probabilitate si in nici un caz de greseala a testului"", precizeaza dr. Ligia Barbarii.
In general, testul ADN se face pe baza probelor de la ambii parinti si de la copil, insa paternitatea se poate afla si fara probe biologice de la mama. In aceste situatii insa, rezultatul poate avea un grad de concludenta mai scazut, in sensul ca probabilitatea de paternitate poate avea valori inferioare unei testari obisnuite. De aceea, specialistii recomanda si testarea mamei.
In laborator
Pentru testare sunt necesare probe biologice. Acestea pot fi probe de sange (circa 2 ml de sange) sau saliva, prelevata in situatiile in care recoltarea de sange este dificila (in cazul copiilor foarte mici) sau contraindicata (hemofilie, vaccinare antipoliomielitica recenta etc.). Probele biologice sunt recoltate numai la sediul laboratorului in care se efectueaza testul, de catre personal medical specializat. Nu sunt acceptate probele cu care parintii vin la laborator.
Prima etapa in realizarea testului ADN este extractia materialului genetic. Urmeaza apoi prelucrarea acestuia in laborator, prin tehnici de biologie moleculara. Se urmareste evidentierea unor caractere genetice de la nivelul moleculei de ADN, care ar trebui sa se regaseasca in succesiunea generatiilor. Nu se analizeaza molecula ADN in intregime, ci numai o serie de regiuni denumite markeri. Numarul
markerilor ADN ce trebuie investigati nu este prestabilit, insa pentru a se obtine in final o probabilitate de minimum 99,9999%, de regula este necesara investigarea a minimum 10 markeri ADN. Obtinerea unei probabilitati de numai 99,99% nu este considerata suficienta, intrucat exista sansa, de 0,01%, ca o alta persoana, dintr-o populatie de numai cateva mii, sa posede aceleasi caracteristici genetice cu ale barbatului testat in calitate de prezumtiv tata biologic.

UNICAT. Orice fiinta umana este un unicat biologic. Ea se naste cu un cod genetic unic, inscris in molecula ADN (acid dezoxiribonucleic). Mecanismele prin care materialul genetic se mosteneste in succesiunea generatiilor sunt astazi bine cunoscute. Urmand aceste mecanisme, testarea ADN poate arata cu certitudine relatiile de inrudire biologica. Acest tip de testare este in prezent cea mai performanta metoda de investigare stiintifica utilizata pentru stabilirea identitatii unei persoane.

CONFIDENTIAL. Testul de paternitate nu este numai o incercare emotionala, ci si o investitie. Costul unui asemenea test, stabilit de Ministerul Sanatatii, este de 2.648,8 RON (26.488.000 ROL). In cost sunt cuprinse prelevarea probelor biologice de la mama, copil si prezumtivul tata biologic, prelucrarea celor trei probe si redactarea raportului de expertiza medico-legala. Rezultatele, strict confidentiale, sunt comunicate numai in scris, la doua saptamani de la prelevarea probelor.

ALTE INRUDIRI. Familiile interesate sa stabileasca anumite relatii de inrudire biologica pot face apel la testele ADN. Astfel, se poate stabili daca exista inrudire intre frati vitregi, intre bunici si nepoti, intre unchi/matusi si nepoti sau intre veri, pana la gradul IV. Gradul de probabilitate in cazul acestor testari este insa de 90%. Si in cazul in care prezumtivul tata biologic lipseste, testul poate stabili paternitatea pentru copiii de sex masculin. Probele se iau de la bunicul patern, un unchi patern sau veri pe linie paterna.

POSIBILITATI. Testarea ADN nu este singura posibilitate de stabilire a paternitatii. Testele serologice pentru grupele de sange si pentru profilul imunologic HLA sunt utilizate in mod curent pentru investigarea paternitatii, acestea fiind mai ieftine: intre 400 si 1.600 RON. Rezultatul testarii serologice nu ofera acelasi grad inalt de concludenta ca si testarea ADN, probabilitatea de paternitate atingand valori de 98%-99%.

PENTRU MAME. Testele ADN pot servi si la stabilirea maternitatii. Acestea se efectueaza de regula la cererea justitiei, in cazuri speciale: schimburi accidentale de copii in maternitati, adoptii ilegale, abandonul minorilor sau pruncucideri. Testarea ADN se poate face si ""in utero"", caz in care este necesara prelevarea de lichid amniotic prin punctionarea uterului gravidei. Desi posibila din punct de vedere tehnic, punctia amniotica este considerata o manevra de risc pentru ca poate declansa un avort sau o nastere prematura. Testarea ""in utero"" se practica numai in situatii speciale, cand se doreste sa se stie daca sarcina este rezultatul unor relatii incestuoase sau
violuri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.