COSMETICA Parul reflecta starea de sanatate a organismului. Pentru un par sanatos este foarte important sa avem o dieta bogata in vitamine din complexul B, vitamina C, calciu, magneziu, sulf. ""Sulful este esential pentru sanatatea parului, co

COSMETICA

Parul reflecta starea de sanatate a organismului. Pentru un par sanatos este foarte important sa avem o dieta bogata in vitamine din complexul B, vitamina C, calciu, magneziu, sulf. ""Sulful este esential pentru sanatatea parului, conferindu-i stralucire. Surse naturale de sulf sunt carnea slaba de vita, fasolea uscata, pestele, ouale, varza"", spune dr. Luminita-Natalia Sarca, medic primar medicina interna, cu specializare in homeopatie, de la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti.
Infuzii si macerate
In afara unei diete echilibrate, pentru a reda parului stralucirea, pot fi folosite si substante naturale de uz extern. Dr. Luminita-Natalia Sarca recomanda infuziile din salvie, menta, urzica, creson, care confera stralucire parului. De asemenea, hranesc, tonifica, stimuleaza pielea capului si intaresc radacina firului de par. Cu aceste infuzii se clateste parul sau se tamponeaza pielea capului. La o jumatate de litru de apa se adauga doua linguri cu planta, dupa ce apa a dat in fiert si se lasa la infuzat cu o farfurie deasupra recipientului timp de 10-15 minute.
""Maceratele glicerinice de afin, maces, castan, rozmarin ajuta foarte mult la regenerarea parului, la redarea starii de sanatate"", spune medicul. Dar ele se administreaza numai cu acordul medicului.
Un tratament inainte de spalarea parului cu efecte foarte bune este masca din miere amestecata cu propolis si laptisor de matca, ulei vegetal, galbenus de ou. Ea se aplica la radacina firului de par. Se maseaza usor pielea capului, apoi se infasoara parul cu un prosop umezit in apa calda. Timpul de actionare este de
15-20 de minute.
Semne
""Parul uscat se rupe usor, este lipsit de stralucire si cade exagerat de mult. Unghiile sunt friabile, cu pete albe... Acestea sunt semne care ne atentioneaza ca trebuie sa corectam ceva in alimentatia zilnica si ca este necesar un consult medical. Degradarea parului si a unghiilor pot reprezenta un element important de diagnostic in diferite afectiuni"", spune dr. Luminita-Natalia Sarca.

AGRESIUNI. Frigul, ploaia, sampoanele, tratamentele la care este supus (bigudiuri, placa de intins parul, uscatorul de par, fixativul, spuma de par, pieptanatul excesiv) ne agreseaza parul. Pentru a avea un par stralucitor, este indicat sa evitam aceste agresiuni si sa-l ingrijim corespunzator: tuns si spalat periodic, folosirea unor produse adaptate fiecarui tip de par - gras, uscat. Trebuie sa tinem cont ca la coafor parul este revitalizat doar la suprafata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.