Primul episod al "Intalnirilor JTI" de anul acesta, avand ca invitata compania Cullberg Ballet din Suedia, a umplut in acest week-end Sala Mare a Teatrului National cu oameni interesati sa vada o raritate in Romania: un spectacol de dans contemporan.
Primul episod al "Intalnirilor JTI" de anul acesta, avand ca invitata compania Cullberg Ballet din Suedia, a umplut in acest week-end Sala Mare a Teatrului National cu oameni interesati sa vada o raritate in Romania: un spectacol de dans contemporan.
Dupa Bejart Ballet si Compania Nacional de Danza, "Intalnirile JTI" au adus la Bucuresti o companie care a sustinut spectacole in peste 40 de tari din lume. Desi are o componenta internationala, trupa este unul dintre cei mai importanti ambasadori culturali ai Suediei. De la bun inceput, ansamblul a cuprins dansatori de multe nationalitati pentru ca ceea ce i-a interesat pe coregrafi a fost calitatea. Iar acest lucru a ramas valabil la aproape patru decenii de la infiintare. Cullberg Ballet a venit la Bucuresti cu trei creatii coregrafice recente semnate de un fost si de actualul director artistic: Mats Ek, respectiv Johan Inger.
"Empty House" e strabatuta de o stare de singuratate asemanatoare cu cea dintr-o gara mare pe timp de noapte - "oameni care impart acelasi spatiu, dar care nu se intalnesc niciodata", dupa cum explica Inger. Zece dansatori baricadati in propriul univers cauta sa iasa din izolare intr-un larg spatiu scenic alb fragmentat de un paravan mobil, pe ritmuri de folclor unguresc.
"Aluminium" are drept cuvant-cheie, potrivit lui Mats Ek, "rezistenta", in sensul pastrarii unei priviri interogative asupra lumii. Mai teatrala si originala, piesa a readus-o pe o scena bucuresteana pe Johanna Lindh, care, timp de doi ani si jumatate, pana in 1996, a dansat la Opera Nationala. Finalul i-a revenit lui Johan Inger, cu o creatie foarte noua, "Negro con Flores", ce a avut premiera la Stockholm la inceputul lunii noiembrie. Piesa se bazeaza mult pe un joc - nelipsit de umor - cu lumina si cu intunericul al dansatorilor, care sunt fie ascunsi in umbra, fie "striviti" de o lumina puternica. Spectacolul de vineri seara a strans in Sala Mare politicieni, dansatori, actori, oameni de afaceri, alaturi de ambasadorul Suediei la Bucuresti, Svante Kilander.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.