In acest an, activitatile desfasurate in sistem task-force de ofiterii de Crima Organizata si procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au concretizat prin instrumentarea a 550 dosare penale, in care au fost cercetate 8

In acest an, activitatile desfasurate in sistem task-force de ofiterii de Crima Organizata si procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au concretizat prin instrumentarea a 550 dosare penale, in care au fost cercetate 837 persoane, pentru infractiuni al caror prejudiciu este de aproximativ 130 milioane euro.

67 de cauze complexe

Mai mult, sub coordonarea procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, ofiterii Directiei de Combatere a Crimei Organizate au instrumentat 67 de cauze complexe, in care au fost identificate si anihilate 10 grupuri infractionale organizate, fiind cercetate 202 persoane, din care 53 in stare de arest preventiv, care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 92 milioane euro si 25 milioane USD.

28 de arestati

Ofiterii de Politie Judiciara cu atributii in combaterea spalarii banilor au actionat consecvent, atat pentru documentarea activitatii desfasurate de grupurile infractionale organizate, care actionau in acest domeniu, cat si pentru recuperarea prejudiciului adus bugetului consolidat al statului, astfel ca, in cursul anului 2005, pe baza ordonantelor emise de procurori, au fost puse in aplicare masuri asiguratorii cu privire la bunuri in valoare de aproximativ 28 milioane euro.
Tot in aceasta perioada au fost finalizate cercetarile in sase dosare penale complexe, prin intocmirea rechizitoriului, fiind trimisi in judecata 68 inculpati, dintre care 28 in stare de arest preventiv, pentru infractiuni cu un prejudiciu de 58 milioane euro. In aceste cauze au fost luate masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea persoanelor cercetate, in valoare de 19,7 milioane euro si 12 milioane USD.

Cele trei metode

Ofiterii de Crima Organizata au descoperit trei metode principale de fraudare a statului. In primul rand s-a constatat spalarea banilor obtinuti din contrabanda si evaziune fiscala, prin intermediul sistemului bancar, de catre grupuri infractionale organizate, specializate in infiintarea si folosirea firmelor-fantoma, pentru a transfera ilegal in strainatate fondurile obtinute din astfel de activitati ilegale.
Apoi s-a observat transferarea succesiva a unor mari sume de bani din conturile curente ale societatilor comerciale ce desfasoara activitati aparent legale, in contul unor firme-fantoma, pe baza unor operatiuni comerciale fictive, diminuand astfel baza impozabila si generand fictiv TVA deductibila.
Nu in ultimul rand, evazionistii au creat circuite financiare si comerciale fictive prin folosirea de societati de tip fantoma, in scopul obtinerii de rambursari ilegale de TVA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.