Europenii sunt obisnuiti ca summit-urile UE sa evolueze spre colaps pana in ultimul moment, cand, brusc, este gasita o formula salvatoare. Numai ca - releva cotidianul britanic "The Guardian" - in cazul summit-ului programat pentru 15 decembrie, la B

Europenii sunt obisnuiti ca summit-urile UE sa evolueze spre colaps pana in ultimul moment, cand, brusc, este gasita o formula salvatoare. Numai ca - releva cotidianul britanic "The Guardian" - in cazul summit-ului programat pentru 15 decembrie, la Bruxelles, esecul este aproape sigur.
Problema care se pune este cine va fi facut raspunzator: Franta ori Marea Britanie? Pe masura ce se apropie sfarsitul presedintiei britanice a UE, criticata pentru inactivitate si neglijenta, Tony Blair ramane primul candidat la critici dintre cele mai severe. Atentatele cu bombe de la Londra, criticile din Parlament la adresa modului in care s-a actionat in situatia respectiva, dar si disputele legate de aderarea Turciei la Uniune au afectat considerabil calitatea presedintiei britanice. Mai mult, releva "The Guardian", Blair este acuzat de actiune gresita in problema bugetului Uniunii. Toate aceste evenimente palesc, insa, in fata ingrijorarii comunitatii europene legate de perspectiva de a plati pentru cele zece noi state membre, precum si in fata riscului infrangerii Constitutiei UE. Criticile cele mai severe sunt concentrate in momentul de fata asupra refuzului Londrei de a reduce din rabatul la contributia sa la bugetul european, avantaj de care beneficiaza de 21 de ani, precum si asupra legaturii ce se face intre acest refuz britanic si necesitatea reformarii politicii agricole a UE, respinsa de Franta. Premierul Blair declara saptamana trecuta ca "daca se doreste un acord privind bugetul, noi renuntam la rabat, in schimbul unei reforme fundamentale a Politicii Comune Agricole (PAC)". Ce este insa adevarat din aceasta declaratie, din moment ce Marea Britanie a lansat un alt plan, conform caruia cheltuielile bugetare europene ar urma sa fie diminuate cu pana la 25 miliarde euro, plan respins deja de multe dintre statele membre ale Uniunii. Unele state considera proiectul britanic drept o smecherie.

Blair plateste pretul unei proaste gestiuni

Blair, releva un diplomat european, citat de "The Guardian", plateste acum pretul promisiunilor facute, pe care apoi nu le-a respectat. El este victima propriilor taraganeli, iar presedintia britanica a Uniunii va intra in istorie ca fiind cea mai proasta. Potrivit ziarului britanic, nici Franta nu va iesi nesifonata in cazul unui esec al summit-ului de la 15 decembrie. Frictiunile dure franco-britanice dateaza din momentul declansarii razboiului din Irak. Deosebiri de opinii au aparut, de asemenea, legat de competitia dintre modelul social al UE si "modelele" economice, la care s-au adaugat frecusurile personale dintre Blair si Jacques Chirac. "Este clar pentru noi ca Franta chiar spera ca apropiatul summit sa esueze, caci francezii nu accepta vreun succes britanic", declara un oficial spaniol, ce si-a pastrat anonimatul. Asa cum s-a vazut in ultimele zile, Blair nu a cedat, numai ca a trecut la actiune prea tarziu, sublinia comentatorul cotidianului "The Guardian". In conditiile in care Franta considera ca PAC este "linia rosie" peste care nu are de gand sa treaca, Blair ar putea fi fortat sa faca unele concesii in chestiunea rabatului, dar incercand sa-i convinga pe noii membri ai Uniunii sa accepte diminuarea considerabila a ajutoarelor destinate lor pentru dezvoltare. Este o misiune grea pentru Blair, avand in vedere luarile de pozitie din ultimele zile ale capitalelor est-europene vizate. O ipoteza interesanta evocata de "The Guardian" este aceea conform careia noul demers al Londrei pe langa noile state membre ale UE nu deranjeaza Parisul, care multa vreme a suspectat entuziasmul Foreign Office-ului pentru extinderea UE ca fiind determinat de dorinta de a dilua influenta Frantei in Uniune. Acum, sustin diplomatii francezi, corect ar fi ca numai Marea Britanie sa achite costul propriei sale politici, ori risca dezastrul.

Marea Britanie planuieste o izolare a Frantei

Discutiile de la sfarsitul saptamanii trecute, dintre presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Tony Blair, si oficialii de la Budapesta par sa marcheze o schimbare radicala de strategie in demersul britanic de adoptare a unui buget european pentru intervalul 2007-2013.
Dupa ce, cu o zi inainte de sosirea in capitala Ungariei, Blair se declarase gata sa reduca cu un milliard de lire pe an rabatul de care beneficiaza Londra, si obtinuse chiar si acceptul unora dintre noii membri ai Uniunii pentru reducerea cu 10% a fondurilor destinate acestora, o data ajuns la Budapesta, el si-a amintit de problema Frantei. De fapt, au remarcat atat Blair, cat si Gordon Brown, toate tarile din Europa sunt gata sa accepte unele compromisuri pentru adoptarea unui buget si pentru deblocarea negocierilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), numai Franta ramane pe pozitie, neacceptand o modificare a PAC, si ameninta cu veto-ul sau. Potrivit lui Gordon Brown, aceasta ar fi o sansa istorica pentru tarile europene de a realiza, printr-o singura decizie, trei obiective: adoptarea unui buget, modificarea Politicii Agricole Comune si deblocarea negocierilor Doha, se arata intr-un material al cotidianului Daily Telegraph. Mai mult decat atat, ameninta Blair, este o sansa care nu trebuie ratata. Daca noii membri se vor opune planului de buget britanic, atunci Marea Britanie va refuza orice alt plan bugetar ce ar putea fi prezentat in urmatorii doi ani, a declarat Blair, ingrozindu-i pe europeni cu scenariul unei Uniuni ramase fara buget.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.