Liderii federatiilor sindicale din invatamant au anuntat ieri intrarea in cea de-a treia saptamana de greva generala in Educatie. Marius Nistor, vicepresedinte executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar Spiru Haret, apreciaza
Liderii federatiilor sindicale din invatamant au anuntat ieri intrarea in cea de-a treia saptamana de greva generala in Educatie. Marius Nistor, vicepresedinte executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar Spiru Haret, apreciaza ca aceasta greva nu va inceta decat atunci cand partea guvernamentala va intelege ca salariile sunt foarte mici in invatamant si ca o crestere salariala de 8% nu poate sa situeze cadrul didactic pe un podium care sa-i dea dreptul de a fi un exemplu in fata elevilor.
Cea de a treia saptamana de greva generala din invatamant a debutat cu negocieri la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC). Sindicalistii sunt dispusi sa negocieze pana se gasesc solutiile care sa duca la rezolvarea situatiei cat mai aproape de solicitarile lor. Ei nu resping ideea unei legi a salarizarii personalului bugetar in cadrul careia invatamantul sa-si gaseasca locul de prioritate nationala, dar termenul de 15 aprilie li se pare un termen prea indepartat. "Nu vrem sa punem la indoiala fair-play-ul membrilor Guvernului, dar suntem in miscarea sindicala de peste 16 ani si nu este prima oara cand semnam protocoale si acorduri, dar nu ar fi nici pentru prima oara cand acestea nu sunt respectate, de aceea aceasta neincredere. Dorim ca 5% sa fie prevazut in Buget, aprobat prin Legea bugetului si sa fie folosit intr-adevar pe proiecte si programe, dar sa stim ca exista banii; de asemenea, dorim ca prin protocolul acesta sa fie stipulat ca proiectele si programele vor avea prioritate si nu va fi ingreunata aprobarea lor de o birocratie care si acum ne exaspereaza de multe ori", afirma liderul sindical.
Sindicatele vor decide astazi, in cadrul unui consiliu reunit al liderilor, daca vor continua greva sau vor decide suspendarea ei, tinand cont ca elevii trebuie sa parcurga materia pentru a nu se produce perturbari in derularea procesului de invatamant.
Oricum, multi dascali au renuntat deja la greva generala si au decis sa se reintoarca la catedre, ingrijorati ca vor ramane fara bani in preajma Sarbatorilor de iarna.
Astfel, potrivit datelor MEC, ieri mai erau in greva generala aproape 60 la suta dintre profesori, cu aproape 30 la suta mai putin decat la inceputul protestului. Din totalul celor 260.450 de cadre didactice existente in retea, 158.449 nu au mers nici ieri la scoala, majoritatea, adica 102.991, fiind din mediul urban, potrivit acelorasi date. Dintr-un total de 18.448 scoli existente in retea, greva generala continua in 9395 de unitati de invatamant, peste 6300 fiind situate in mediul rural. In 3359 de unitati de invatamant era greva partiala, iar in 5911 cursurile se desfasurau normal.
Pogea propune salarii diferentiate
Ministrul de stat Gheorghe Pogea a declarat, ieri, ca a propus Ministerului Educatiei ca, in cadrul procentului de crestere a salariilor profesorilor cu 8%, sa se realizeze o diferentiere, astfel incat pentru cadrele didactice tinere majorarea sa fie mai mare. Pogea a precizat ca aceasta propunere are in vedere faptul ca, in prezent, nivelul veniturilor cadrelor didactice tinere este foarte mic. Ministrul a mai spus ca Ministerul Educatiei si Cercetarii a transmis in teritoriu posibilitatile de recuperare a cursurilor din perioada grevei profesorilor, recuperare care se poate realiza fara ca profesorii sa piarda din salariu. Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat, recent, ca are doua variante pentru recuperarea orelor pierdute de elevi, daca greva generala ar fi suspendata cat mai curand, adica reanalizarea programei pana la sfarsitul semestrului sau predarea materiei in afara orelor de curs, cu consimtamantul parintilor.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.