Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko (foto) si-a chemat compatriotii sa sarbatoreasca prima aniversare a Revolutiei portocalii, care l-a adus la putere. "Sunt sigur ca la 22 noiembrie (maine, n.red.) ne vom aduna" in Piata Independentei, a declarat
Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko (foto) si-a chemat compatriotii sa sarbatoreasca prima aniversare a Revolutiei portocalii, care l-a adus la putere. "Sunt sigur ca la 22 noiembrie (maine, n.red.) ne vom aduna" in Piata Independentei, a declarat, la finalul saptamanii trecute, seful de stat ucrainean, citat de Rompres. Piata centrala din Kiev a devenit locul simbolic al manifestatiilor de la sfarsitul lui 2004, cand sute de mii de ucraineni au contestat, timp de 17 zile, rezultatul alegerilor prezidentiale organizate anul trecut in Ucraina. Presedintele ucrainean a semnat, totodata, un decret instituind 22 noiembrie "Ziua libertatii".
Pe de alta parte, justitia ucraineana a dispus, la sfarsitul saptamanii trecute, reinstalarea in functia de procuror general a lui Sviatoslav Piskun, demis in octombrie, anul acesta, din cauza stagnarii unor anchetele referitoare la diverse scandaluri din regimul precedent, relateaza Mediafax. "Aceasta decizie este o lovitura iremediabila data sistemului judiciar ucrainean", a declarat ministrul Justitiei, Serghei Golovati, in replica la decizia tribunalului din Kiev. Sviatoslav Piskun, care a contestat in justitie legalitatea demiterii sale, a salutat decizia instantei, apreciind ca aceasta face din Ucraina o tara europeana. Oficialul ucrainean nu se afla la primul demers de acest gen. Demis din functia de procuror general al Ucrainei in 2003, la doar un an de la numirea sa, Piskun a contestat demiterea sa anul trecut, fiind reinstalat in functie in urma deciziei unui tribunal din Kiev. Inainte de a fi destituit de actuala putere, Piskun a fost criticat de presa ucraineana pentru impotmolirea unor anchete asupra scandalurilor regimului Kucima. Unii membri ai Opozitiei au apreciat, insa, demiterea sa drept legata de deschiderea de catre Parchet a unei anchete penale impotriva unui colaborator apropiat al presedintelui Iuscenko. Denuntata de autoritati drept motivata politic, ancheta asupra lui Petro Porosenko a fost inchisa la putin timp dupa demiterea lui Piskun. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.