Ludovic Orban a castigat, sambata, cel de-al doilea mandat de presedinte al PNL Bucuresti, in cadrul unei furtunoase Conferinte municipale a organizatiei. Nu alegerea liderului liberalilor bucuresteni a stat la baza turbulentelor - Orban fiind sin
Ludovic Orban a castigat, sambata, cel de-al doilea mandat de presedinte al PNL Bucuresti, in cadrul unei furtunoase Conferinte municipale a organizatiei. Nu alegerea liderului liberalilor bucuresteni a stat la baza turbulentelor - Orban fiind singurul candidat pentru acest post - ci cuvantarile unor delegati si invitati nemultumiti de situatia din partid si de relatiile PNL cu restul lumii politice. In prima parte a sedintei, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a facut un apel la colegii din PNL, din Alianta si din Coalitie in sensul de a nu se mai exprima public asupra diferentelor de opinie existente in cadrul acestor structuri politice. Au urmat la microfon invitatii - Razvan Murgeanu (PD), Richard Budai (UDMR), Remus Opris (PPCD) - cu salutul lor, si seniorii PNL Mircea Ionescu-Quintus, Constantin Balaceanu-Stolnici si Radu Campeanu - cu indemnuri la chibzuinta si intelepciune in relatia cu partenerii politici.
Boureanu: Partidul e in cadere libera
Tonul nemultumitilor a fost dat de deputatul Cristian Boureanu, membru al conducerii partidului. Boureanu a tinut sa traga un semnal de alarma legat de faptul ca partidul inregistreaza in acest moment 16% in sondaje, fata de PD, care a obtinut circa 30%. El a apreciat ca prestatia premierului Tariceanu se repercuteaza asupra PNL, partidul inregistrand, in opinia sa, un declin constant in ultimul an. "PNL nu scade pentru ca Traian Basescu este un presedinte-jucator sau pentru ca nu avem o guvernare foarte buna sau pentru ca avem inundatii sau greve. PNL scade pentru ca liderul imprima viteza partidului, iar azi, la nivel de lideri, avem o problema in modul in care sunt perceputi la nivelul opiniei publice", a spus Boureanu. El a solicitat efectuarea unei analize care sa cuantifice modul in care membrii Biroului Executiv Central (BExC) au contribuit la cresterea PNL, sustinand ca, acum, partidul se afla intr-un punct critic. In plus, Boureanu a afirmat ca "cei care negociaza cu PSD omoara viitorul acestui partid".
Antonescu: Rediscutarea Protocolului Aliantei
La randul sau, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a invocat posibilitatea convocarii unui Congres extraordinar in care sa se revada termenii protocolului Aliantei PNL-PD, ca solutie pentru rezolvarea tensiunilor dintre cele doua partide. Potrivit lui Crin Antonescu, Tariceanu ar trebui sa convoace un Congres extraordinar avand ca teme principale revederea termenilor Protocolului Aliantei PNL-PD, stabilirea unei optiuni pentru una dintre formele de guvernare reprezentate de republica parlamentara sau de republica prezidentiala, precum si stabilirea, impreuna cu partenerii de guvernare, a responsabilitatilor pe care le are premierul. Antonescu a apreciat ca, in acest moment, PNL nu mai ia decizii, acestea fiind luate de catre Consiliul National de Conducere (CNC) al Aliantei, criticand, de asemenea, legitimitatea conducerii alese, pe lista, la Congresul parti-dului.
Tariceanu: Conducerea e legitima
Tariceanu a raspuns criticilor: "Atunci cand vine vorba despre legitimitatea actualei conduceri, dati-mi voie sa cred ca, daca vorbim despre asa ceva sau despre lipsa de legitimitate, jignim cei 1200 de delegati la Congresul care a avut loc in februarie acest an". Presedintele PNL s-a declarat rezervat fata de solicitarea lui Crin Antonescu, subliniind insa ca va lua intotdeauna in considerare chiar si convocarea unui Congres extraordinar daca exista o dezbatere interna care il va solicita sau este invocata necesitatea unor dezbateri pe probleme politice majore.
Tariceanu a tinut sa catalogheze discursurile deputatilor PNL drept "foarte frumoase", dar a apreciat ca acestia ar trebui sa fie "la fel de vizibili" si in activitatea pe care o desfasoara, facand referire la absenteismul parlamentarilor liberali la dezbaterea pe Buget. Referindu-se la ideea unei republici parlamentare, Tariceanu a admis ca aceasta beneficiaza de o sustinere "consistenta" in cadrul acestei formatiuni politice. Seful PNL s-a aratat deranjat de cuvintele lui Boureanu, care a reclamat existenta unor negocieri cu PSD, si a precizat ca, in calitate de presedinte al formatiunii liberalilor, nu a mandatat nici o negociere cu acest partid.
Stoica: PNL risca sa devina "nota de subsol"
Aflati in sala la Conferinta, Mona Musca si Valeriu Stoica s-au inscris la cuvant, insa au renuntat in momentul in care au aflat ca au fost pusi la coada listei vorbitorilor. Totusi, cei doi si-au exprimat nemultumirea intr-o discutie cu ziaristii, purtata pe hol. Mona Musca a apreciat ca PNL va disparea din fruntea politicii romanesti, din cauza ca liderii partidului au devenit "campioni ai conflictului".
Fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, a spus ca actuala conducere a partidului risca sa transforme PNL intr-o "simpla nota de subsol la istoria ingineriilor financiare ale tranzitiei". Potrivit lui Stoica, liberalii gresesc crezand ca in aprilie 2006 ar putea incepe relansarea PNL. "In realitate, atunci va incepe decontarea notei interne, iar principalul debitor va fi PNL. Se greseste astazi ca nu este ascultat electoratul, oamenii fiind preocupati de propriile lor interese", a mai spus Stoica. El a dat asigurari ca dezbinarea PNL nu este in logica actiunilor sale politice. Cu toate aceste asigurari, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti sustine ca partidul sau este tinta unei conspiratii care vizeaza deturnarea unor lideri liberali spre formatiunile populare. Astazi, liberalii se reunesc la nivelul conducerii pentru a dezbate noile provocari.
Boc are treaba
Liderul PD Emil Boc refuza sa comenteze declaratiile premierului Calin Popescu Tariceanu legate de faptul ca liberalii nu trebuie sa dea explicatii democratilor privind afirmatiile lui Orban si Hasotti, dar precizeaza ca preocuparea PD este indeplinirea programului de guvernare. Emil Boc a declarat ieri, pentru Mediafax, ca, in acest moment, preocuparea principala a PD este ca, impreuna cu partenerii sai, sa indeplineaca programul de guvernare si promisiunile electorale, astfel incat sa asigure integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. "Celelalte chestiuni sunt subsidiare, secundare", a adaugat liderul PD, care a precizat ca nu doreste sa faca alte comentarii legate de afirmatiile liderului PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu si nici in privinta declaratiilor altor reprezentanti liberali. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.