Ministerul Finantelor Publice propune, in ultimul proiect de modificare a Codului Fiscal, impozitarea veniturilor provenite din vanzarea productiei agricole. Potrivit proiectului de act normativ, se vor impozita sumele provenite din "valorificarea p
Ministerul Finantelor Publice propune, in ultimul proiect de modificare a Codului Fiscal, impozitarea veniturilor provenite din vanzarea productiei agricole. Potrivit proiectului de act normativ, se vor impozita sumele provenite din "valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare". Impozitul propus este de 2% si se calculeaza prin retinere la sursa, acest impozit fiind final. La ora actuala, singurele impozite percepute pentru activitati in agricultura se refera la sumele provenite din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea, se arata in Codul Fiscal. Impozitul pe venitul net din activitati agricole se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net. Ministerul Agriculturii, ca minister avizator, a respins aceasta propunere de impozitare, considerand-o "neoportuna". Potrivit unui comunicat al ministerului, prioritatea anului 2006 este reprezentata de consolidarea fermelor familiale. "Nu le putem impozita inainte de la le incuraja sa se formeze", precizeaza comunicatul. Noul mod de impozitare este considerat "o povara in plus" in conditiile in care, anul viitor, subventiile se vor diminua comparativ cu 2005, mare parte din sume fiind indreptate catre investitii. In plus, impozitul pe terenul agricol se majoreaza de circa 10 ori, incepand cu 2006, acesta inregistrandu-se ca un cost suplimentar pentru producatorul agricol. Ministerul Agriculturii atrage atentia ca acest an a fost unul dificil, cu pierderi de productie cauzate ploi, introducerea acestui sistem de impozitare putand "descuraja" refacerea zonelor afectate. (A.G.C., L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.