Conferinta privind reconcilierea nationala irakiana, ale carei lucrari s-au deschis, sambata, la Cairo, a fost, din start, marcata de o atmosfera tensionata. Presa internationala a semnalat o intrerupere de 10 minute a sedintei cu usile inchise: del
Conferinta privind reconcilierea nationala irakiana, ale carei lucrari s-au deschis, sambata, la Cairo, a fost, din start, marcata de o atmosfera tensionata. Presa internationala a semnalat o intrerupere de 10 minute a sedintei cu usile inchise: delegatii siiti ai Aliantei Irakiene Unite, suprasaturati de critici, s-au retras de la discutii. Ei au avertizat ca nu vor relua convorbirile daca mediatorii Ligii Arabe nu vor obtine o scuza de rigoare. Reuniti pentru trei zile in capitala egipteana, reprezentanti ai diverselor forte politice irakiene trebuie sa analizeze perspectivele unei adevarate conferinte de reconciliere nationala, prevazuta sa se desfasoare la Bagdad, la inceputul lui 2006, dupa ce - si, daca - alegerile legislative de luna viitoare vor fi lamurit situatia. In opinia presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, gazda conferintei, "formula magica a constructiei noului Irak (...) consta in garantarea participarii tuturor fiilor Irakului, fara exceptie si marginalizare". Antagonismele ce au impins Irakul in pragul razboiului civil nu au intarziat, insa, sa se manifeste. Astfel, un lider sunnit le-a replicat reprezentantilor siiti care condamnau insurectia cu dominanta sunnita ca rezistenta este o atitudine legitima in fata ocupatiei americane.
Violente electorale egiptene
"Explozia" situatiei a fost, insa, declansata de un delegat al micului Partid Democrat Crestin, care i-a acuzat pe ceilalti participanti de tradare, afirmand ca noua Constitutie irakiana, aprobata prin referendum la 15 octombrie, a fost redactata de Statele Unite ale Americii.
Actele de violenta si de intimidare s-au generalizat ieri, in primul tur al celei de-a doua faze a alegerilor legislative din Egipt, au informat mai multe organizatii neguvernamentale locale care au observatori la fata locului.
Potrivit acestor observatori, ciocnirile au izbucnit in Alexandria, la Aghami, in apropiere de portul Suez, si la Damanhur, in Delta Nilului, intre sustinatorii PND si confreria islamista a Fratilor Musulmani. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.