In aceasta mare sarbatoare, parintii Ioachim si Ana, tinandu-si fagaduinta au venit sa aduca in Biserica pe fiica lor, Fecioara Maria, in varsta de numai trei ani, ca un dar sfant lui Dumnezeu. De mentionat ca Biserica cea Mare, la care ne referim e
In aceasta mare sarbatoare, parintii Ioachim si Ana, tinandu-si fagaduinta au venit sa aduca in Biserica pe fiica lor, Fecioara Maria, in varsta de numai trei ani, ca un dar sfant lui Dumnezeu. De mentionat ca Biserica cea Mare, la care ne referim este in fapt Templul lui Solomon din Ierusalim care avea o incapere mai presus decat orice in aceasta lume, unde nu intra decat o data pe an, singur, arhiereul. Aici se pastrau Chivotul Legii, in care erau cele doua Table ale Legii, pe care erau scrise cele Zece Porunci, Toiagul lui Aaron, un vas cu mana din cea care cazuse spre hrana evreilor in pustie, dupa ce trecusera Marea Rosie, cand au fost eliberati din robia Egiptului. Cu aceasta ocazie, la Nazaret au venit toate rudeniile lor, caci Sfantul Ioachim era de neam imparatesc, iar Sfanta Ana, de neam arhieresc. Fecioara copila imbracata cu podoabe imparatesti si condusa de sfintii parinti si de alte fecioare tinere cantand din psalmii lui David, cu faclii aprinse in maini, s-au indreptat spre templu unde au fost intampinati de multime de popor. Cand au ajuns in fata bisericii unde ii asteptau preotii, s-au oprit inaintea celor 15 trepte. Atunci Fecioara a inceput sa urce singura treptele, pana la treapta cea mai de sus, fara a se opri pe fiecare treapta dupa cum era randuiala. Deci primind-o Zaharia preotul, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, pentru ca dansul era preotul cel mare de rand atunci, a luat-o de mana si a dus-o direct in sfanta sfintelor, acolo unde niciodata nu intra parte femeiasca si nici preotii, ci numai arhiereul o data pe an, atunci cand aducea jertfa de sange pentru nestiintele poporului. Acolo i-au dat ei loc de rugaciune. Fecioara Maria, incredintata preotilor si unor fecioare mai in varsta, petrecea cea mai mare parte din viata ei in rugaciune si vorbire cu Dumnezeu, prin citirea Sfintelor Scripturi. Ducea o viata ingereasca. Se spune ca insasi camasa de in cea necusuta de mana, pe care a purtat-o Domnul Hristos, Fiul ei cel scump, a fost tesuta si impletita chiar de Maica Domnului. In timpul mesei Fecioara Maria nu manca cu celelalte fecioare, ci se ducea inauntrul bisericii, unde se ruga pana tarziu. Acolo venea Sfantul Arhanghel Gavriil si ii aducea paine ingereasca. Aceasta mancare fiind ingereasca tot trupul si sufletul ei se indumnezeise, iar rugaciunile ei se inaltau in ceruri. Ea vorbea acum cu ingerii, iar bucuriile ei erau negraite, supunerea desavarsita si smerenia dumnezeiasca. Sarbatoarea de astazi este una din marile praznice inchinate Maicii Domnului. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.