Dosarul in care Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere, este suspectat ca "ar fi savarsit ilegalitati in exercitarea atributiunilor functionale" pentru a obtine foloase materiale a fost transferat de la structura centrala la una loc
Dosarul in care Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere, este suspectat ca "ar fi savarsit ilegalitati in exercitarea atributiunilor functionale" pentru a obtine foloase materiale a fost transferat de la structura centrala la una locala a Departamentului National Anticoruptie (DNA). Conform Mediafax, care citeaza surse judiciare, dosarul lui Marin Condescu - deschis la Departamentul National Anticoruptie intrucat s-a avut in vedere calitatea persoanei si informatiile referitoare la posibilele ramificatii politice ale acestui caz - a ajuns la structura teritoriala Craiova a DNA. Transferul s-a facut cu toate ca aceasta sectie nu are aceleasi resurse performante de investigare ca la nivelul DNA central.
In luna martie, procurorii anticoruptie au declansat cercetari cu privire la modul in care, in anul 2003, "cu aprobarea directorului Directiei de Mine din cadrul Complexului Energetic Turceni", doua societati la care actionarii majoritari sunt organizatii sindicale din bazinul minier Motru ar fi primit, prin incredintare directa, mai multe lucrari de investitii si reparatii. In urma acestei operatiuni, cheltuielile la capitolul investitii ar fi fost artificial majorate cu aproximativ 192 de miliarde de lei vechi fata de bugetul aferent anului 2003.
Tot in anul 2003, ar fi fost efectuate 400 de achizitii sau livrari "prin negociere cu o singura sursa", in cuantum de peste 900 de miliarde de lei. "Aceasta practica a determinat tarife ridicate pentru serviciile prestate, cauzand majorarea nejustificata a cheltuielilor de exploatare, cu implicatii directe asupra profitabilitatii companiei", arata anchetatorii.
Procurorii sustin ca, dupa interventia lui Condescu, firma "Arc" SA ar fi primit, in luna mai 2003, fara licitatie, lucrarile de constructie a unui centru de recuperare si odihna din statiunea Ranca. Pentru asigurarea unei parti din fondurile acestei constructii, in octombrie 2003, organizatiile sindicale ar fi dispus retinerea unei "cotizatii suplimentare" de 500.000 de lei de la fiecare salariat. Numai ca tabelele cu numele salariatilor carora le-ar fi fost retinuti banii nu sunt semnate nominal, ci doar de persoane cu functii de conducere din cadrul Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (al carei presedinte este Condescu). Mai mult, pentru evitarea unor eventuale refuzuri din partea angajatilor, statele de prime si de retinere a acestei cotizatii ar fi fost intocmite in comun cu cele pentru plata salariilor, obligand muncitorii "sa-si dea acordul implicit" cu privire la retinerea cotizatiei.
O alta parte a dosarului viza modul in care liderul sindical Marin Condescu si secretarul de stat din Ministerul Economiei si Comertului Ionel Mantog si-au construit vile in cartierul Primaverii, de la marginea municipiului Targu Jiu. De altfel, in februarie anul acesta, procurorii gorjeni au declansat cercetari fata de angajati ai fostei Companii a lignitului, pentru felul in care au cumparat case taranesti care urmau sa fie stramutate din cauza lucrarilor miniere, doi fosti directori din bazinul Jilt, Petre Ceusescu si Ion Dadalau, fiind pusi sub acuzare. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.