Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a trimis sase scrisori, si nu doua, asa cum se prezentase in presa initial, in care solicita mai multor institutii sa se asigure respectarea in practica a prezumtiei de nevinovatie, atat in ceea ce pri
Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a trimis sase scrisori, si nu doua, asa cum se prezentase in presa initial, in care solicita mai multor institutii sa se asigure respectarea in practica a prezumtiei de nevinovatie, atat in ceea ce priveste grupul Rompetrol, cat si in egala masura cu respectarea acesteia in privinta oricarui alt agent economic sau cetatean. Scrisorile sunt adresate presedintelui Romaniei, Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Dan Lupascu, presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, lui Jonathan Scheele, seful Delegatiei Permanente a Comisiei Europene si lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului Romaniei.
In scrisoarea adresata lui Scheele, Patriciu se adreseaza acestuia in calitate de sef al Delegatiei Permanente a Comisiei Europene in Romania, pentru a-i prezenta principalele probleme cu care compania Rompetrol se confrunta, de o lunga perioada de timp, in raporturile cu statul roman. "Demersul nostru se bazeaza pe rolul deosebit de important pe care vi-l atribuie mandatul Delegatiei pe care o conduceti, acela de monitorizare a evolutiilor generale politice, economice, sociale si legislative, in special a celor cu impact asupra pregatirilor de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, inclusiv a bunului mers in domeniul justitiei. Scopul acestei scrisori este sa expuna in rezumat 18 luni de conduita abuziva a procurorilor in care drepturile si interesele Rompetrol si ale managerilor sai (inclusiv ale mele) au fost in mod repetat violate, atat sub aspectul prevederilor legii interne cat si al tratatelor internationale la care Romania este parte si sa reveleze indicii, ce ar trebui sa determine initierea imediata a unei investigatii corespunzatoare. Aceste incalcari ale legii au fost si sunt parte a unui plan concertat si premeditat de a conditiona sau inlatura in piata grupul Rompetrol, in legatura cu care anumite persoane din procuratura par a lucra indeaproape cu concurenti interesati ai grupului Rompetrol intr-un efort sustinut de a vatama reputatia si interesele Rompetrol", se arata in scrisoarea adresata lui Scheele.
In scrisoarea trimisa lui Dan Lupascu se spune ca "ne adresam dumneavoastra, in calitatea pe care o aveti de reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii si ca atare de coordonator al reformei sistemului judiciar. Demersul nostru se bazeaza pe rolul de garant al independentei justitiei pe care CSM il are, indeosebi in considerarea atributiilor sale de instanta disciplinara a magistratilor, precum si a indatoririi sale de a veghea la respectarea, de catre magistrati, a principiilor legalitatii si impartialitatii, precum si a prezumtiei de nevinovatie - consacrata si garantata de Constitutie si de Conventia Europeana pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".
Demararea unei investigatii
De asemenea, Patriciu ii cere presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu sa solicite Parchetului o "conduita adecvata si conforma exigentelor sale". "Solicitarea ar urma sa includa, daca sunteti de acord in aceasta delicata chestiune, lamurirea ca procurorii nu sunt evaluati cu precadere in functie de numarul condamnarilor pe care le determina indiferent de mijloacele folosite, dar totodata si in functie de diligenta depusa in vederea respectarii garantiilor procesuale ale dreptului la aparare si justetea alocarii resurselor in activitatea de urmarire penala", arata Patriciu.
Totodata, omul de afaceri solicita initierea unei investigatii pentru tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de punerea la dispozitia concurentilor Rompetrol a unor documente ale anchetei penale, incluzand informatii confidentiale privind activitatea grupului petrolier. Patriciu mentioneaza in scrisoarea adresata presedintelui ca demersul sau se bazeaza pe rolul prevazut de Constitutie pentru seful statului, respectiv "acela de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice si la respectarea Constitutiei, inclusiv a principiului constitutional al prezumtiei de nevinovatie in cursul anchetelor".
In adresa inaintata premierului, omul de afaceri aminteste ca seful Executivului coordoneaza si activitatea Ministerului Justitiei, in vederea respectarii ordinii de drept, inclusiv a principiului constitutional al prezumtiei de nevinovatie in cursul anchetelor.
Scrisorile sunt insotite de un memorandum, in care sunt descrise amanuntit problemele companiei in raporturile cu statul roman, plecand de la initierea cercetarilor efectuate de Parchetul National Anticoruptie (PNA) si, ulterior, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in dosarul Rompetrol si ajungand la retinerea lui Patriciu, in luna mai a anului 2005. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.