Din nou, traditionala rugaciune musulmana de vinerea, a credinciosilor siiti, a fost intrerupta in modul cel mai brutal, prin atentate sinucigase comise la doua moschei siite din localitatea Khaneqin, situata la 170 de kilometri nord-est de Bagdad, l
Din nou, traditionala rugaciune musulmana de vinerea, a credinciosilor siiti, a fost intrerupta in modul cel mai brutal, prin atentate sinucigase comise la doua moschei siite din localitatea Khaneqin, situata la 170 de kilometri nord-est de Bagdad, langa granita cu Iranul. Atacurile s-au soldat cu cel putin 65 de morti si 60 de raniti. Conform autoritatilor locale, bilantul s-ar putea agrava. Doi kamikaze au actionat incarcaturile explozive pe care le aveau asupra lor, la moscheile Marea si Mica Husseynia, frecventate de kurzi siiti (fayli). In zona au fost instituite interdictii de circulatie, iar echipe de salvare formate din politisti si combatanti kurzi (peshmerga) s-au angajat in operatiunile de evacuare a victimelor si transportare a ranitilor la spitale, relateaza Rompres. Khaneqin este o localitate mixta - siita si kurda - unde, in ultimii doi ani si jumatate care s-au scurs de la invadarea Irakului de catre trupele americano-britanice, pe 20 martie 2003, s-a inregistrat o pace relativa. Atacurile asupra moscheilor din Khaneqin au fost precedate de un dublu atentat, comis in cursul diminetii in apropierea hotelului Hamra din Bagdad. Bilantul: sase morti, intre care o femeie si doi copii, si cel putin 40 de raniti. Hotelul Hamra este frecventat de occidentali, in special de ziaristi straini.
Tot in cursul diminetii de ieri, doua masini-capcana au explodat la Jadriyah, cartier din sudul Bagdadului, provocand moartea a sase persoane si ranirea altor 40. Dublul atentat sinucigas a vizat centrul de detentie care a intrat in atentia presei de cateva zile, dupa ce au fost descoperite cazuri de rele tratamente aplicate detinutilor, noteaza Mediafax. Era de asteptat ca bilantul sa se agraveze, intrucat explozia foarte puternica a avariat grav un imobil de locuinte.
Democratii americani cer retragerea "imediata" din Irak
Congresmenul democrat american John Murtha a prezentat, joi, prima propunere oficiala de retragere "imediata" a trupelor americane din Irak, argumentand: "Statele Unite nu pot sa mai realizeze nimic pe plan militar" in aceasta tara. Proiectul sau de rezolutie, denuntat imediat de majoritatea republicana, propune sa declare ca "desfasurarea fortelor americane in Irak s-a incheiat, la ordinul Congresului". De asemenea, rezolutia stipuleaza trimiterea unei forte de reactie rapida in regiune si cere Washingtonului sa depuna in continuare eforturi "pe cale diplomatica", pentru securitatea si stabilitatea Irakului. Casa Alba a apreciat intr-un comunicat drept "deconcertant" faptul ca un fost combatant si un om politic "respectat" sprijina pozitiile politice "ale lui Michael Moore si ale aripii de extrema stanga din Partidul Democrat".
Propunerea lui Murtha, prin care este solicitat un termen pentru incheierea razboiului din Irak, din ce in ce mai dezaprobat de opinia publica americana, este cea mai clara dintre cele prezentate pana acum in Congres. Conform lui John Murtha, "prezenta trupelor americane in Irak impiedica progresul" acestei tari, fiind si "un catalizator al violentelor". "Militarii nostri si-au indeplinit misiunea si datoria. L-au capturat pe Saddam Hussein, i-au capturat sau ucis pe cei mai apropiati colaboratori ai sai, insa razboiul continua sa se intensifice", a subliniat Murtha, care estimeaza la sase luni perioada necesara pentru intoarcerea tuturor efectivelor americane in Statele Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.