"Jurnalul anilor 1976 - 1980" este titlul recentului volum de memorialistica al reputatului istoric si critic de arta Petre Oprea, aparut la Editura Maiko; pagini de socante dezvaluiri, fara acest scop in sine, sau de consemnari "cuminti" venite fi
"Jurnalul anilor 1976 - 1980" este titlul recentului volum de memorialistica al reputatului istoric si critic de arta Petre Oprea, aparut la Editura Maiko; pagini de socante dezvaluiri, fara acest scop in sine, sau de consemnari "cuminti" venite fie din obisnuitul cotidian, fie din iuresul evenimentelor timpului evocat. Cartea, care face parte din ciclul " In preajma artei", continua seria jurnalelor publicate anterior, si anume: "Contact cu arta (1950-1958)", "Jurnalul unui inspector la Directia artelor plastice (1957-1958)", "Jurnalul unui inspector la Directia artelor plastice (1959-1960)", "Jurnalul unui muzeograf principal (1961-1966)", "Jurnal (1967- 1970)" si "Jurnalul anilor 1971-1975".
Cu o privire ce nu lasa nimic sa-i scape si cu obisnuita verva a stilului sau fara "piruete" binevoitoare, Petre Oprea ne restituie o perioada incarcata de tensiuni politice, artistice, socio-umane ce prefateaza miscarile si schimbarile de destin in lumea artei de acum trei decenii. Insemnarile includ anii din activitatea de muzeograf a autorului, de director temporar si apoi adjunct al Muzeului Colectiilor de Arta din Bucuresti, inaugurat in 27 august 1978.
"Jurnalul" surprinde, fara menajamente, portretele contemporanilor - artisti si familii de artisti, critici de arta, s.a. - cu bune si rele, oameni care au plecat dintre noi sau care continua sa-si duca si astazi visurile, pacatele si orgoliile inutile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.