Am avut multe intalniri cu politicieni francezi, inclusiv cu presedintele Chirac si n-am pierdut nici o ocazie sa explic aceasta politica externa a Romaniei in doi piloni: pe de o parte, Uniunea Europeana, pe de alta parte, ca o necesitate strategica
Am avut multe intalniri cu politicieni francezi, inclusiv cu presedintele Chirac si n-am pierdut nici o ocazie sa explic aceasta politica externa a Romaniei in doi piloni: pe de o parte, Uniunea Europeana, pe de alta parte, ca o necesitate strategica si de securitate nationala, relatia speciala cu Washingtonul. Cred ca in momentul de fata, in Europa, (declaratie privind Axa) nu mai este tratata nici ca o surpriza, nici ca un afront adus Europei, pentru ca nu asta este intentia. (...) Obiectivul politic este cel principal. Ma voi intalni atat cu presedintele Chirac, cat si cu membri ai Parlamentului, cu presedintele Adunarii Nationale, intr-un efort de a explica progresele pe care Romania le-a facut si pentru a risipi semnele de intrebare care mai dainuie in Franta, asupra pregatirii Romaniei, in ceea ce priveste Uniunea Europeana. Cred ca este timpul ca Romania sa-si construiasca viitoarea politica in interiorul Uniunii Europene, iar acesta va fi unul din subiectele pe care de asemenea le voi aborda si cu presedintele Chirac si cu alti politicieni francezi: pentru ca este clar, in interiorul Uniunii Europene exista puncte de vedere diferite, iar Romania vrea sa fie un partener bun pentru Franta. (...) In primul rand, pe plan politic Romania aduce un plus de securitate Uniunii Europene. Suntem a saptea tara din Uniunea Europeana as spune o tara importanta ca marime si ca potential, suntem o tara care de peste cinci ani inregistreaza cresteri economice de peste 5,5 % , deci putem aduce un plus de dinamism in Uniunea Europeana. (...) Iata o contributie la securitatea Uniunii Europene, pe care Romania, prin politica ei, dar si sprijinita de statele europene sau de cele NATO o poate face in favoarea celor 25 - viitor 27 - de membri ai Uniunii Europene. Romania se afla intre aceste zone destul de framantate: Balcanii de Vest si Marea Neagra. In Balcanii de Vest, in fosta Iugoslavie lucrurile au fost lasate sa acumuleze energii negative, elemente negative pana la momentul la care nu a mai fost alta solutie decat interventia militara. Propunerea generica pe care noi o facem statelor Uniunii Europene este sa prevenim ajungerea la un conflict militar in zona Marii Negre.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.