Afirmatiile presedintelui american, George W. Bush, potrivit carora "SUA nu practica tortura", pot fi contrazise, a sugerat, recent, un fost director al CIA, confirmand, totodata, existenta inchisorilor secrete ale agentiei americane de informatii. F
Afirmatiile presedintelui american, George W. Bush, potrivit carora "SUA nu practica tortura", pot fi contrazise, a sugerat, recent, un fost director al CIA, confirmand, totodata, existenta inchisorilor secrete ale agentiei americane de informatii. Fostul director CIA mentioneaza si baza militara aeriana Mihail Kogalniceanu, ca locatie folosita de Agentia americana, transmite Mediafax. Amiralul Stansfield Turner a declarat, intr-un interviu acordat ITN News, ca nu crede declaratiile presedintelui american asupra faptului ca SUA nu folosesc tortura, confirmand, totodata, ca inchisorile secrete ale CIA, cunoscute drept "locatii negre" in argoul oficialilor americani, folosesc metode neconventionale de interogare a detinutilor. Director al CIA in perioada 1977-1981, Turner a mentionat ca suspectii de terorism sunt preluati din tari ca Afganistanul sau Pakistanul si transportati, cu avioane private, controlate de CIA, catre tari unde exista centre de interogare secrete, operand in afara jurisdictiei oricarei tari. "Nimeni nu va confirma amplasarea acestora, dar sunt cateva posibilitati, si se presupune ca una dintre acestea este baza militara aeriana Mihail Kogalniceanu din Romania", precizeaza site-ul ITN News. Administratia americana accepta si chiar aproba torturarea detinutilor, a mai precizat Stansfield Turner, declarandu-se "jenat de faptul ca SUA au un vicepresedinte pentru tortura". "Am depasit linia, intrand intr-un teritoriu periculos", a mai adaugat Turner, sustinand ca presedintele american nu spune adevarul cand declara ca SUA nu folosesc tortura. Atat presedintele George W. Bush, cat si secretarul de Stat Condoleezza Rice au declarat in repetate randuri ca actele de tortura comise de fortele americane nu sunt acceptate. Comisia juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei va analiza, la sfarsitul acestei luni, un memorandum pe tema facilitatilor de detentie secrete patronate de CIA in afara granitelor SUA, propus de europarlamentarul liberal-democrat Dick Marty.
Bucurestii, anchetati
Secretarul general al organizatiei non-guvernamentale pentru protectia drepturilor omului Amnesty International, a solicitat, ieri, autoritatilor de la Bucuresti sa permita investigatii independente privind presupuse centre de detentie ale CIA in Romania, informeaza Rompres. Irene Kahn a afirmat ca pana in acest moment detine dovezi doar privind existenta unor avioane cu prizonieri care au aterizat in locatii din Romania. "Existenta unor astfel de inchisori, care au fost descrise in presa drept centre de detentie sovietice, nu este compatibila cu angajamentele Romaniei privind respectarea standardelor internationale asupra drepturilor omului si nici cu aspiratiile sale de a deveni membru al Uniunii Europene. De aceea este important ca Romania sa inchida orice asemenea centre si sa permita investigatii independente, care sa confirme ca asemenea centre nu au existat sau nu mai exista", a declarat secretarul general al Amnesty International.
Islanda, frecventata de avioanele CIA
Un avion american, suspectat ca ar fi fost utilizat de CIA, ar fi aterizat, miercuri, la Reykjavik, in Islanda, potrivit mass-media locale, relateaza Mediafax. Conform postului de televiziune islandez Stoed 2, avioanele secrete ale CIA ar fi aterizat de cel putin 67 de ori in Islanda, incepand din 2001, cel mai recent eveniment de acest gen inregistrandu-se, potrivit cotidianului Morgunbladid, miercuri, la Reykjavik. Avionul, de tip Casa CN-235, cu numarul de inmatriculare N196D, aflat in proprietatea societatii Devon Holding and Leasing, sosise din Scotia si se deplasa spre Canada, urmand sa decoleze din Islanda joi dimineata. In replica la acuzatiile Opozitiei, premierul islandez Halldor Asgrimsson declara, recent, ca Guvernul sau nu a acordat vreo permisiune oficiala Statelor Unite pentru escale ale avioanelor CIA pe teritoriul islandez.
Franta coordonatoare
Franta gazduieste un cartier general multinational al retelei de facilitati comune create in peste 20 de tari de CIA si agentii-partenere, prin intermediul carora agenti americani si straini colaboreaza in vederea capturarii de suspecti de terorism, informeaza Washington Post in editia sa de ieri, citat de Rompres. Cartierul general din Franta se numeste Alliance si coordoneaza operatiuni in intreaga lume, iar in structura mai sunt prezente serviciile de informatii francez, britanic, german, canadian si australian. Potrivit publicatiei americane, CIA a creat astfel de centre comune in Europa, Orientul Mijlociu si Asia. La aceste asa-zise Centre de informatii antiteroriste secrete (CTIC) se iau zilnic decizii privind modalitatea si momentul de capturare a suspectilor, privind interogarea si tinerea acestora in detentie si in general privind distrugerea bazei de sprijin a retelei Al-Queda. CTIC sunt separate de inchisorile secrete ale CIA, care au fost create in opt tari, precizeaza Washington Post, care mentioneaza ca responsabilii agentiei au refuzat sa comenteze aceste informatii.
SUA, actionate in justitie
Trei fosti detinuti originari din Bahrain, recent eliberati de la baza militara americana de la Guantanamo, au declarat, joi, ca doresc sa actioneze in justitie administratia americana pentru ca i-a tinut patru ani in detentie, fara a formula acuzatii impotriva lor, relateaza Mediafax. "Ne-au tinut in detentie in Pakistan si am fost supusi la torturi fizice si psihice", a declarat unul dintre fostii detinuti. "Ii vom actiona in justitie pentru tortura si pentru ca ne-au discreditat religia", a subliniat el. Cei trei au afirmat ca au intrat in Afganistan prin Iran, inaintea campaniei militare americane din 2001, si ca au participat la "actiuni umanitare" in zonele bombardate de americani. Dupa inlaturarea de la putere a regimului talibanilor, ei s-au predat armatei pakistaneze care i-a transferat americanilor in loc sa-i predea ambasadei lor din Islamabad, au povestit acestia, precizand ca, ulterior, au fost dusi la baza militara de la Guantanamo.
ONU renunta la Guantanamo
Organizatia Natiunilor Unite a renuntat la efectuarea unei inspectii la baza militara americana de la Guantanamo, Cuba, in urma refuzului autoritatilor de la Washington de a autoriza inspectorii Organizatiei sa stea de vorba fara restrictii cu detinutii inchisi acolo, a anuntat, ieri, raportorul special al ONU pentru tortura, Manfred Nowak, citat de Rompres. "Deoarece americanii nu au acceptat standardele minime pentru o astfel de vizita, ne vedem obligati sa renuntam" la inspectia prevazuta pentru 6 decembrie, a declarat Nowak, motivand ca o eventuala vizita a oficialilor ONU, in conditiile impuse de Washington, ar "crea un precedent periculos".
Departamentul de Stat s-a pronuntat, marti, impotriva efectuarii, la inceputul lunii decembrie, anul acesta, a unei inspectii neconditionate a ONU la Guantanamo, purtatorul de cuvant Adam Ereli apreciind drept "suficient" faptul ca reprezentantii Comitetului international al Crucii Rosii au acces permanent la Guantanamo" si insistand asupra ideii ca SUA "nu au nimic de ascuns", dar nu "abordeaza aceasta problema in spiritul" ultimatumurilor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.