Cetateanul american Philip Bloom care are afaceri de mai multi ani in Romania, a fost arestat recent in SUA si a comparut miercuri in fata unui tribunal, fiind acuzat de dare de mita in valoare de sute de mii de dolari pentru obtinerea de contract
Cetateanul american Philip Bloom care are afaceri de mai multi ani in Romania, a fost arestat recent in SUA si a comparut miercuri in fata unui tribunal, fiind acuzat de dare de mita in valoare de sute de mii de dolari pentru obtinerea de contracte in Irak. Bloom este unul dintre asociatii lui Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD. Potrivit editiei electronice a cotidianului New York Times, acesta este primul dintr-o serie de cazuri cu acuzatii impotriva unor oficiali si contractori in activitatile de reconstructie a Irakului. Potrivit Mediafax, Bloom, care controla trei companii implicate in reconstructia Irakului, a fost acuzat de conspiratie, frauda din tranzactii electronice, conspiratie in vederea spalarii de bani si transport interstatal de bunuri furate. Acuzarea sustine ca fraudele au avut drept scop obtinerea de contracte in valoare de pana la 3,5 milioane de dolari, noteaza publicatia americana. Plangerea, data publicitatii de Curtea districtuala din Washington, citeaza si doi complici al caror nume nu a fost dat publicitatii, reprezentanti ai Autoritatii provizorii a coalitiei - administratie americana care a guvernat Irakul in perioada acordarii contractelor, la inceputul anului 2004. Cei doi sunt oficialii care, impreuna cu sotul sau sotia, au primit mita pentru acordarea contractelor. Avocatul lui Bloom a declarat ca detine foarte putine detalii despre caz. "Plangerea si motivatia acesteia au fost declasificate pentru prima data astazi si analizam acuzatiile", a spus el.
Transferuri de fonduri din Romania
Conform plangerii, Bloom a platit cel putin 200.000 de dolari lunar unor oficiali din autoritatea coalitiei, inclusiv celor doi complici si sotiilor acestora. Plangerea precizeaza ca unul dintre ei coopereaza cu acuzarea, iar cel de-al doilea a ocupat o functie de revizor si ofiter financiar pentru divizia din zona de centru-sud a Irakului. Acesta din urma a gestionat o suma de 82 de milioane de dolari "destinata platilor pentru contracte de servicii la Al Hillah, inclusiv contracte acordate lui Bloom". Un oficial din guvernul american a afirmat ca aceasta persoana se numeste Robert J. Stein. Contractele obtinute de Bloom erau destinate lucrarilor de reconstructie si stabilizare la Hillah si Karbala, plangerea precizand ca printre acestea se numara si "renovarea Bibliotecii publice din Karbala, lucrarile de demolare si constructie pentru Academia de politie din Al Hillah, modernizarea sistemului de securitate la Academia de politie din Al Hillah si constructia Centrului regional tribal pentru democratie". Cu asistenta complicilor si a altor persoane, Bloom a depus oferte multiple pentru aceleasi contracte, folosind denumirile unor companii diferite, fie controlate de el, fie inexistente. Dupa depunerea unui numar suficient de oferte pentru a satisface criteriile cerute de Guvernul american, complicii lui Bloom urmau sa se asigure ca una dintre companii castiga contractul. "Valoarea acestor contracte ajungea pana la 498.000 de dolari. Primul dintre complici avea autoritatea de a aproba contracte cu valoare mai mica de 500.000 de dolari", precizeaza plangerea. Intr-unul dintre cazuri, Bloom a determinat "transferuri de fonduri in valoare de peste 267.000 de dolari din conturi aflate in banci straine in conturi din Statele Unite, in numele primului complice si/sau al sotiei sale", precizeaza plangerea, adaugand ca alte transferuri au provenit din banci din Kuwait, Elvetia, Olanda si Romania catre conturi controlate de complici. Unele transferuri au fost directionate catre bijutieri, dealeri de masini si o firma imobiliara. Inspectoratul general special pentru reconstructia Irakului, un organism independent, a avertizat in trecut ca, in graba de a incepe proiectele de reconstructie din zona de centru-sud a Irakului, contractele au fost gestionate neglijent, iar supravegherea a fost minima.
Acuzatiile privind modul in care au fost alocate contractele pentru reconstructia Irakului l-au vizat, in urma de mai bine de un an si pe vicepresedintele american, Dick Channey. Acesta, inainte de a ajunge vicepresedinte, intre 1995 si 2000, a fost director executiv al concernului Halliburton care, dupa anul 2000, a castigat o buna parte din sumele acordate pentru reconstructia Irakului.
Asociat cu fostul presedinte al BRD
Incepand cu anii '90, Philip Bloom a fost implicat in consultanta pentru mai multe privatizari si in proiecte de finantare pentru Guvernul roman.
El este asociat cu fostul presedinte al BRD-Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar, la firma de consultanta "Baltazar, Bloom&Parvulescu". Bloom este si proprietarul societatii de consultanta Global Business Group. Firma cuprinde mai multe companii care activeaza in domeniul consultantei in afaceri, audit, servicii juridice, afaceri imobiliare si proiecte IT. Printre contractele intermediate incepand din anii '90 de firma se numara un credit de 110 milioane de dolari contractat de Tarom pentru achizitia a cinci aeronave Boeing 737 - 300 si vanzarea pachetului majoritar de la Astra Vagoane. Presa relata in aprilie 2004 ca un agent de securitate a fost ucis si altul ranit in Irak, dupa ce un convoi al Autoritatii Provizorii a Coalitiei a fost atacat de insurgenti. Ce doi, cetateni romani, fusesera recrutati de Global Business Group pentru misiuni de protectie si paza in Irak.
Baltazar: "N-am nici o legatura cu activitatile lui din Irak"
Firma Baltazar, Bloom&Parvulescu (BBP) nu a avut nici o implicare in afacerile pe care Philip Bloom le-a derulat in Irak, tranzactiile efectuate de partenerul american derulandu-se prin compania Global Business Group Logistic, a declarat, ieri, presedintele BBP, Bogdan Baltazar, citat de Mediafax. "Bloom era un partener silent in firma noastra, neavand nici un fel de implicare. Eu conduceam toate afacerile ca presedinte si director general. Nu ma dezic de el, dar este un fapt ca n-am nici o legatura cu activitatile lui din Irak", a adaugat Baltazar. Acesta a mentionat ca l-a contactat pe avocatul lui Bloom pentru a cere detalii privind arestarea acestuia. "Ceea ce mi-a spus avocatul si mi s-a parut interesant este ca Phil a fost arestat in nume propriu, si nu ca reprezentant al firmei GBG Logistic", a spus Baltazar. In opinia lui Baltazar, este foarte posibil ca arestarea partenerului sau sa fie cauzata de succesul acestuia in afacerile derulate in Irak, prin care a deranjat puternice grupuri de interese. "Sunt convins ca a fost lucrat puternic, pentru ca incepuse sa se dezvolte atat de bine in Irak, incat deranja corporatii foarte mari. Daca este vinovat sau nu, ramane sa stabileasca justitia americana", a adaugat presedintele BBP.
Intrebat cate dintre contractele firmei pe care o detine au provenit de la partenerul sau american, Baltazar a raspuns ca au existat cateva afaceri neinsemnate, respectiv studii de fezabilitate, inclusiv pentru deschiderea unei banci. El a tinut sa precizeze ca aceste contracte sunt cu totul separate de afacerile lui Bloom in Irak. In ceea ce priveste imaginea firmei, Baltazar mizeaza pe reputatia sa si crede ca, orice s-ar intampla, compania nu va avea de suferit. "Orice asociere are vulnerabilitatile ei", a mai spus Baltazar. Acesta a precizat ca firma a demarat-o in ianuarie 2005. "L-am cunoscut cand eram senior banker la Banca Europeana de la Londra si el a venit - pe vremea aceea avea un mandat din partea Guvernului roman sa obtina o finantare pentru un proiect important - si am negociat, am discutat. Finantarea nu s-a realizat din motive independente, sa spunem, de el sau de Guvernul roman si atunci, evident ca aceasta cofinantare a Bancii Europene de care raspundeam eu nu s-a mai realizat, dar am ramas in relatii bune", a mai spus Baltazar.
Managerul Pepsi pentru Europa de Est
Bloom a fost manager al operatiunilor PepsiCo in Europa de Est in perioada 1964-1972 si a contribuit la deschiderea operatiunilor in franciza ale producatorului american de bauturi in Romania, Ungaria, Iugoslavia si Polonia. Potrivit Mediafax, el a devenit ulterior consultant al firmei, subordonat direct presedintelui Pepsi. Intre 1972 si 1983, Bloom a detinut firma offshore Cadeco, specializata in aparate electronice, avand printre clienti Guvernul SUA si Camera Americano-Haitiana de comert. El a infiintat ulterior linia aeriana charter Haiti Air Cargo. Ulterior el a fost presedinte al Air Puerto Airlines in 1983 si PBA Aviation Finance. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.